Selamün aleyküm hocam. Benim şöyle bir sorum olacak ben İstanbul'da ikamet ediyorum 15 günden fazla kalmak niyetiyle  Kayseri'ye gidiyorum. Oradan 15 günden az kalmak niyetiyle Adana'ya gidiyorum. Adana'da kalış ve tekrar Kayseri'ye döndüğümde ben mukim olarak mı, seferi olarak mı namazımı kılmam lazım? Mesai ve gayret sarf ettiğiniz için Allah razı olsun.

 *******

Ve aleyküm selam.

Kıymetli kardeşim;

İstanbul’dan Kayseri’ye varıncaya kadar seferisin, Kayseri’de 15 günden fazla ikamet edeceğine göre orada hazerisin. Adana’ya yolculuğun, orada kalışın esnasında seferî olacağın gibi, Kayseri’ye tekrar dönüşünde de 15 günden az kalacaksan seferi hükümlerine tabi olursun. Önceki vatan-ı ikamet hükmün bitmiş/bozulmuş oluyor çünkü.

Vatan-ı ikamet üç şeyle bozulur:

1- Başka bir vatan-ı ikamete gidince, önceki vatan-ı ikameti bozulur. Sefer niyetiyle çıkmamış olsa da, aralarındaki uzaklık 3 günlük yoldan az olsa da, önceki vatan-ı ikamet bozulur.

2- Vatan-ı asliye gidince bozulur. Mesela, İstanbul vatan-ı ikametiyken, Kayseri’ye gidip evlense, Kayseri vatan-ı aslisi olur, İstanbul da vatan-ı ikamet olmaktan çıkar.

3- Sefere niyet ederek çıkmakla bozulur. Yani vatan-ı ikametten 90 km’lik yola gitmeye niyet ederek ayrılınca, burası vatan-ı ikamet olmaktan çıkar. Mesela kişi, vatan-ı ikameti olan Kayseri’den, 90 km’den fazla uzaklıktaki Adana’ya (305 km) gidince, Kayseri vatan-ı ikamet olmaktan çıkar, vatan-ı sükna halini alır. Ama daha az yola niyet ederek gidip gelse, vatan-ı ikameti bozulmaz. Mesela, vatan-ı ikameti olan Kayseri’den, 90 km’den daha az bir yere  gidip gelse, Kayseri vatan-ı ikamet olmaktan çıkmaz.

Vatan-ı ikametten niyetsiz çıkıp, başka yerde seferi mesafedeki yola gitmek için niyet ederse, 90 km gitmeden önce, vatan-ı ikamete girerse, seferi olması bozulur, mukim olur. Niyet etmesinden başlayarak 90 km gittikten sonra, buraya girse de, artık burada mukim olmaz. Mesela, vatan-ı ikameti olan Kayseri’den, bir işi için, 70 km’lik bir yere gitse, sonra Oradan 90 km’lik bir yere gitmeye niyet edip yola çıksa, Kayseri’ye uğrayıp geçse, Kayseri’de seferi olması bozulur. Yani Kayseri’de mukim olur. Eğer Kayseri’ye uğramadan, başka bir yolla 90 km’lik yere gitse, yol boyu seferi olur.

Güzel dualarınıza mukabil hayır-dualar… Rabbim sizlerden de razı olsun.

 

 

 

 

Go to top