S.A Değerli Hocam

Katılım bankası olmayan  maaşlarımızın yattığı normal bir bankadan bilmeyerekten  altın hesabı oluşturdum. Bir miktar yatırım da yaptım, ancak bugün  bu tür Altın alım / satımın caiz olmadığını öğrendim. Bu durum beni çok rahatsız etmeye başladı.Sizin değerli düşüncelerinizi de olmak istiyorumBenim özellikle bu konuda iki sualim olacak ,

1-) Bu hesaptan zarar etmemek için gr karşılığı TL olarak arkadaşa borç para verdim. Eğer bu sistem caiz değilse yine gr olarak mı bu parayı almam lazım, yoksa o an verdiği tl miktarı mı?

2-) Şu an genel olarak  yaptığım altın yatırımımdan TL değeri olarak zarardayım. Bu sistem uygun görülmez ise hemen satmalı mıyım? ya da kar-zarar eşitleninceye kadar beklesem olur mu? Allah Razı olsun Teşekkürler ,

*******

Ve aleyküm selam.

1- Zaten banka sana gerçekte altın vermiyor, sadece adı üstünde “altın hesabı” açıyor. Ortada alıp verdiğiniz bir meta yok. Her şey “sanal”! Arkadaşına da gerçekte o gün verdiğin altın değil ki, ondan borcuna karşılık altın alasın… Haliyle TL olarak tahsil edeceksin alacağını da.

2- Sistemin şer’î hükümlere uygun olmadığını söylemeye bile gerek yok, bu açık. Ortada mevcut olmayan “sanal” bir şeyin alım-satımı yapılıyor. Dolayısiyle bunun yanlışlığını öğrendikten sonra beklemeniz caiz olmaz. Zira iç içe geçmiş bir yanlışlar zinciri söz konusu.

3- Meselenin bir diğer yönü de, mevcut şartlar muvacehesinde baktığımızda, sistemin zaten temelde fasit oluşudur ki; neresini, neye göre ve nasıl düzelteceksiniz! Yapılacak iş; işte biraz önceki maddelerde anlatmaya çalıştığımız üzere, olabildiğince yanlışlardan uzak durmaya çaba göstermek olacak.

Go to top