selamün aleyküm. Sitenizde duha namazının nasıl kılınacağı hakkında bir yazı okudum.çok açık ve net tarif etmişsiniz.allah razı olsun.son iki rekatin oturarak kılınacağı yazıyor.bu şekilde kılınması gerektiği hakkında hadis var mı? Kaynak nedir?

*******

Ve aleyküm selam.

Duhâ nazamının son iki rek’atini, Tarîkat-ı Aliyye-i Nakşibendiyye-i Müceddidîn kolu silsilesinin 25’inci halkasını teşkil eden İmam-ı Rabbani (k.s.) hazretlerinin oğlu Muhammed Ma’sûm (k.s.) hazretleri oturarak kılmışlar… Ve bu tatbikat, tasavvuftaki “Müridin fıkhı mürşidinin amelidir” usûlünce, bu yolun mensupları arasında onun bir sünneti olarak böyle devam edegelmiştir.

Zikri geçen nâfile namazın oturarak kılınması hakkında ayet veya hadis aramanın bir gereği yoktur; çünkü kıyâm, farz ve vâcip namazlarda bir rükündür, bir esastır. Bundan dolayı kıyama gücü yeten kimsenin oturarak kılacağı farz veya vacip bir namaz caiz olmaz. Rükünler farz olduğundan, onlara riayet etmek gerekir.

Velhâsıl; sünnet ve müstehap (nâfile) namazlar, bir özür bulunmaksızın oturularak da kılınabilir. Fakat fazilet ayakta kılınmalarındadır. Bunda âlimlerin ittifakı vardır. Mezhep imamımız İmam-ı Azam (rh.) hazretlerine göre, yalnız sabah namazının sünneti bundan müstesnadır; o, özürsüz oturularak kılınmaz. Ayrıca teravih namazını da özürsüz oturarak kılmak caiz ise de, keraheti vardır.

Bir kimsenin ayakta olarak başladığı nafile bir namazı, yorulacak olsa, bir yere dayanarak veya oturarak kılması caizdir. Böyle bir özür bulunmadıkça, bir yere dayanılmasında veya oturulmasında kerahet vardır.

Bir kimse oturarak kılmaya başladığı nafile bir namazı, kalkıp ayakta tamamlayabilir. Bunda ittifak vardır.

Go to top