Efendim geçenlerde telefon hattıma kim olduğunu bilmediğim birinden tl yüklemesi yapıldı. Kullandığım operatörün destek servisini aradım onların sisteminde de nereden veya kim tarafından yüklendiği gözükmüyormuş. Ancak telefondaki yetkili "Yükleyen kişi dilerse sizden bu meblayı talep edebilir" dediği için ben de sorun belki düzeltilebilir diye yüklenilen paraya hiç dokunmadım. Bugün itibari ile yaklaşık 10 gündür kimse arayıp sormadı. Hocam yüklenen bu liraları kullanmam caiz midir? Yüklenen tl miktarınca gönderen kişi adına sadaka vermem şart mıdır? Hayırlı gün ve çalışmalar dilerim. Doruk Baş

 

*******

Bu para “buluntu” hükmündedir. Bir malı-parayı-eşyayı sahibinin rızası olmadan almak caiz olmadığı gibi,  kaybedilmiş bir değeri de sahiplenmek caiz değildir. Çünkü bunu kendine mal edinmek üzere almak, başkasının malını gasp etmek hükmündedir.

Size gelen TL’nin de kim tarafından ve niçin gönderildiği belli olmadığına göre, bu da aynen buluntu eşya gibidir, tasarrufta bulunamazsınız. Yapmanız gereken şey; öncelikle böyle bir paranın size geldiğine ve sahibine vermek-iade etmek üzere araştırdığınıza dair çevreden şahitler edinerek bir yıl bir süreyle ilan edip beklemenizdir.

Şayet paranın sahibi çıkar ve kendisine ait olduğunu isbat ederse, teslim edersiniz. Zira söz konusu para, sahibine verilmek üzere, sizin yanınızda “emanet” durumundadır.

Eğer gerçek sahibi çıkmazsa tercihan talebe yurtlarına veya diğer hayır kurumlarına ya da fakir ve yoksullara paranın sahibi adına sadaka olarak verirsiniz. Şayet fakir iseniz ve bu paraya ihtiyacınız varsa yani yoksul ve muhtaç durumda iseniz, kendiniz de kullanabilir, harcayabilirsiniz, caizdir.

Ancak gerçek sahibi daha sonra ortaya çıkar ve talep ederse, geri vermek zorunda olursunuz. Sahibinin arayıp sormayacağı kadar düşük değerde bir meblağ ise söz konusu para, beklemeye gerek kalmaksızın verilmesi gereken yerlere, ihtiyaç sahiplerine verebilir veya kendi ihtiyacınız varsa kullanabilirsiniz.

 

Go to top