abi hayırlı günler hayırlı hizmetler sorum şudur züleyha validemiz yusuf aleyhisselam ile nikah kıymışmıdır. yani züleyha validemize haşa iffetsiz diyenlere muknı bir cevap nasıl veririz kıssanın haricinde yanı nikah kıymışmıdır aralarında allah razı olsun abi selam ve dua ile.. MEHMET HİLMİ

 

 

*******

Bilmukabele selamlar, hayırlı günler, hayırlı hizmetler… Rabbim sizlerden de razı olsun.

Züleyha validemizin âkıbeti ve Hz. Yusuf'la evlenip evlenmediği Kur'ân-ı Kerim’de sarahaten yer almadığı gibi, Rasûlullah Efendimimizin (s.a.v.) hadislerinde de geçmez.

Fakat, her ne kadar muasır müverrih ve müevviller, kendilerine göre bir takım gerekçelerle -ki bunlar da geçerli mucip sebepler değildir- evlendiklerini kabul etmeseler de, ana kaynaklarımızdan Taberî Tarihi ve İbn Esîr'in el-Kâmil gibi İslam tarihine dair eserlerde şu bilgilere yer verilir:

Züleyha'nın kocası ölünce, Mısır kralı, onu Hz. Yusuf ile evlendirir. Bu esnada Hz. Yusuf ile Züleyha arasında şöyle bir muhavere / konuşma geçer:

Yusuf aleyhisselam hanımı Hz. Züleyha'ya:

- "Senin vaktiyle benden istemiş olduğun şeyden, böylesi daha hayırlı değil midir?" der. Züleyha:

 - "Ey dost! Beni kınama! Gördüğün gibi ben devlet ve dünya nimetleri içinde yaşayan güzel bir kadındım. Eşimin ise kadınlarla teması yoktu. Allah seni, olduğun gibi çok güzel yaratmıştı. Gördüğün gibi nefsim de bana baskın gelmişti" der.

Yine bu kaynaklarda verilen bilgiye göre, Yusuf aleyhisselam Züleyha validemizi bâkire olarak bulmuştur. Kıssalara göre Züleyha, Allah Teala’nın bir lütfu olarak yeniden gençlik günlerine dönmüştü... Bu evlilikten iki de oğulları olmuştur. [Bkz. Elmalı’lı M. Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'ân Dili, Eser Kitabevi, İstanbul, 1971, IV, 2879]

Züleyha validemiz Allah Teala tarafından affedilmiş olmalı ki,Yusuf aleyhisselâm gibi bir peygamberin hanımı olmuştur. Âyette yer aldığına göre, eşi, malum hadiseye şahit olduğunda Züleyha'ya, Allah'tan af dilemesini söyler ki, tevbe ettiği anlaşılıyor. [Bkz. M. Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, 1, 298; İbnü'l-Esîr, el-Kâmil fi't-Târih Tercümesi, s. 136]

***

Görüldüğü üzere Yusuf aleyhisselam hanımı Hz. Züleyha'ya, “Senin vaktiyle benden istemiş olduğun şeyden, böylesi daha hayırlı değil midir?” diyor. “Vaktiyle benden istemiş olduğun şeyden” kastı, sifahtır, yani Züleyha validemizin nikâhsız olarak tahayyül ve tasavvur ettiği münasebettir. Daha sonra evlenmelerinde ise, nikâh muamelesinin olmadığını düşünmek imkânsız. Çünkü zina, ilk insan ilk peygamber atamız Hz. Adem’den Efendimiz’e (aleyhimüsselâm) gelinceye kadar bütün peygamberlerin şeriatlarında haramdır. Onun içindir ki, zinanın helâl-meşru olmasını temenni etmek bile yasaktır, Allah korusun insanı dinden çıkarır. Bu sebeple onların nikâhsızlığını bırakınız konuşmak, düşünmek dahi abestir.

Ayrıca Züleyha validemizin de, “Ey dost! Beni kınama! Gördüğün gibi ben devlet ve dünya nimetleri içinde yaşayan güzel bir kadındım. Eşimin ise kadınlarla teması yoktu. Allah seni, olduğun gibi çok güzel yaratmıştı. Gördüğün gibi nefsim de bana baskın gelmişti" demesinden, önceki tavrın-tarzın yanlışlığı, dolayısiyle halihazır durumun da doğruluğu-meşruluğu, yani nikâh üzere oldukları anlaşılmış oluyor. 

Go to top