Selamun aleykum hocam,

Malumunuz günümüz teknolojisinde önemli yeri olan akıllı telefonlara uygun yazılım ile Kuran-ı Kerim indirilip okunabiliyor. Sorum şu:

- Telefon, tablet bilgisayar veya dizüstü bilgisayara Kuran-ı Kerimi indirip okumakta, hatim yapmakta sakınca var mıdır? Okurken gerekli ihtimamı göstermeye çalışıyoruz ancak program kapalı olduğu zamanlarda cihazlara abdestsiz dokunmakta ve cepte taşımakta bir beis var mıdır? Allah razı olsun. murat

*******

Ve aleyküm selam.

Sorunuzu iki maddede ele alalım.

1- “Telefon, tablet bilgisayar veya dizüstü bilgisayara Kuran-ı Kerimi indirip okumakta, hatim yapmakta sakınca var mıdır? Okurken gerekli ihtimamı göstermeye çalışıyoruz…”

Bu cihazlara Kur’an-ı Kerim indirmekte, sizin de işaret ettiğiniz gibi gerekli hürmet ve saygıyı, dikkat ve ihtimamı göstererek buralardan okuyup hatim yapmakta, şer’î bakımdan bir mahzur olmaz. 

2- “program kapalı olduğu zamanlarda cihazlara abdestsiz dokunmakta ve cepte taşımakta bir beis var mıdır?”

Kapalı olduğu zaman, Kur’an-ı Kerim yüklü olan bu cihazlara abdestsiz olarak dokunmakta ve cepte taşımakta bir sakınca olmaz. Hatta tuvalete girmenizin bile şer’î açıdan / fetva bakımından bir sakıncası olmaz.

Çünkü bu taşıdığınız şey telefon cihazıdır; Kur’an-ı Kerim, dualar, hadis kitapları ve sair mukaddes metinler değildir. Yeter ki zil sesiniz Kur’an veya bunlardan biri olup da tuvaletteyken filan çalmaya başlamasın... Bu büyük saygısızlık-hürmetsizlik olur. Şuurlu mü’minlerin bu dikkatsizliğe düşmemeleri, mukaddesata saygıda kusur etmemeleri lazım. Bu durum çok çok önemlidir.

En uygun ve en güzel olanı da;

Takva yolunu seçip ihtiyatlı / tedbirli davranıp -imkân nisbetinde- tuvalet banyo gibi yerlere, hürmeti gerektirecek mukaddes şeylerin bulunduğu bu ve benzeri alet-edevatla girmemeye gayret etmektir.

 

 

 

Go to top