esselemun aleykum hocam öncelikle sorduğum sorular vardı cevap vermedininz belki çöpe attınız...hocam benim amacım öğrenmek sorular mantıksız saçma sapan olabilir eğer siz ve sizin gibiler benim sorularıma vermezseniz kim verecek sizi ehli sünnet alimi gördüm ve fetvanıza güvenerek sormuştum...neyse kuranın bugünkü yazılış biçimi hakkında bilgi verebilirmisiniz?resmi osmani hattı ve hafız osman hattı arasında fark varmı okuğum kitapta var bunu nası açıklarsınız allaha emanet olun.... 

*******

Ve aleykümü’s-Selâm “ankaralı”.

Söze, selamınızı düzeltmekle başlayalım. “Esselamun aleykum” olmaz; ifadenin, ya “es-Selamu aleyküm” ya da “Selamun aleykum” olması gerekir. Arap lisanının grameriyle ünsiyetin varsa, niçin öyle olmaması ve neden böyle olması gereketiğini hatırlarsın. Hatırlayamazsan da doğrusunu bilmen yeterli olur.

Sevgili “ankaralınick’li şahıs; mesele, tam da tahmin ettiğiniz üzere, gene hepsi de bunun gibi lüzumsuz, yersiz, faydasız türden olan sorularınızı, bulunması gereken yere havale ettik. Çünkü o soruların her bireri, ihtisası gerektiren farklı İslâmi ilim dallarını alakadar eden mevzulardır. Öyle basit manada buralarda soru-cevap tarzında sağlıklı netice alınabilecek hususlar değildir. Oturacak, talim ve terbiyenin usûl ve şartlarına uygun tarzda okuyacak ve öğreneceksiniz. Bunun başka türlü bir yolu-yöntemi olmaz.

Kezâ bu sorunuz da cevap verilmeye lâyık bir şey değil aslında… Ama kısaca cevaplamaya çalışalım ve bu arada size bir şeyi de hatırlatalım:

‘Doğru dürüst bir e-mail adresinizle kimliğinize dair bilgilirinizi göndermediğiniz sürece, bundan sonraki mesajlarınız cevaplanmayacaktır, haberiniz olsun!’

***

Kur’an’ın hattı meselesi

Bu gibi düşünce ve istifhamların, avam mü’minler ve tabii ki sizin için de gereği de faydası da yok. Bunlar Şeytanî vesveselerdir. Senin yapman gereken; Kur’an-ı Kerim’i bolca okumandır. Kur’an okumanın faziletine dair bk. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1416-kur-an-in-ihmal-ve-malayani-ile-vakitleri-heder-etmek.html

Hattlardaki ufak-tefek değişiklikler, sanat ve estetik farklılıkları, kıraat değişiklikleri kesinlikle asla taalluk eden hususlar değildir. Zira mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim, mürekkep icma ile günümüze-elimize kadar, aslından hiçbir tebdil ve tağyire uğramadan  ulaşmış, kıyamet sabahına kadar da herhangi bir değişikliğin söz konusu dahi olamayacağı Rabbimiz tarafından haber verilmiştir. Bir başka ifadeyle; bunun teminatı da yine Kur’an-ı Kerim’in kendi ilahi beyanıdır. Buna inanmak ve bu inançla kıraat ve tilavetine devam etmek gerekir. Müsteşriklerin, münafıkların, Cizvit papazlarının oyununa, mugalatalarına gelmeyiniz. Yoksa bu bu tuzağın sonu felakettir!

Son bir hatırlatma:

Eğer bu hususlara çok merakınız varsa, “aşere-i takrib” okur, farklı kıraat ve tilavetlere dair genişçe bilgi sahibi olursunuz.

Aksi halde bu ve benzeri sorularınız, malumatfuruşluk gösterileriniz; fuzuliyat ve ukalalık, bizi gereksiz ve faydasız mesailerle meşgul etmeye çalışmanız gibi bir art niyet olarak değerlendirilmeye mahkumdur.

Selametle…

Go to top