Selamun aleyküm

yılan öldürmek sevap mıdır.sevap ise:diyelim yerleşim yerine uzak insanlara zarar verme ihtimali zor olan bir yılanı öldürmek de yine sevap mıdır.bu konu ile ilgili bazı hadisi şerifler gördüm ama  hadisi şeriflerden hüküm çıkarmak istemedin.sizlere sormak istedim. Akın Can 

******* 

Ve aleyküm selam.

Tabii ki mukallit olarak hadis-i şeriflerden hüküm çıkartamazsınız. Dinimizde usûl böyledir. Bu durum sizin isteğinize veya birilerinin keyfine kalmış bir keyfiyet değildir. Yapmanız gereken iş, uymanız icap eden usûl; nasslardan, ulemanın çıkarttığı hükümlere uymaktır. Binaenaleyh;

Filasıl zararlı olsa bile zarar vermeyen hiç bir canlı öldürülmez. Öldürülmesi caiz olanlar ise, zararlı olan ve bu zararından başka türlü kurtulma imkânı ve emin olma durumu bulunmayan hayvanlardır.

Nitekim Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) de hadislerinde, her yılanın öldürülmesini emretmediği görülmektedir. Bu hususta vârid olan hadisleri burada nakletmeye gerek yok, merak edenler hadis kitaplarının ilgili bâblarından rahatlıkla bulabilirler.

Hadis-i şeriflerde yılanların öldürülmesi mutlak ve istisnasız emredilmemiştir. Mutlak manada yılan öldürmek sevap olamaz. Bu kanaatler, rivayetlerin sebeb-i vürûdları dikkate alınmadan, farklı üslup ve ifadelere sokulup yanlış değerlendirilmesinden kaynaklanmaktadır. İslâm rahmet ve re’fet dinidir, Rasûl-i zîşân Efendimiz (s.a.v.) de bu iki sıfatın sahibidir. İnsanlara karşı olduğu gibi, diğer canlılara ve camidata karşı da onun merhameti herkesçe müsellemdir.

Zararlı hayvanların öldürülmesi ile ilgili olarak aşağıdaki vereceğimiz linklerdeki cevabi yazılarımıza da bkz.

http://halisece.com/islami-yazilar-ve-makeleler/234-karinca-oldurmek-ve-qkarinca-duasiq.html

http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-98.html

Go to top