Selamün aleyküm hocam. Allah ilminizi, feyzinizi arttırsın. Bu mübarek 3 aylar ve hususi ile şaban-ı şerif letaiflerinizi güçlendirsin pürnur etsin. 

Hocam, okuduğumuz hatmi şeriflerde ihlas hatminin hadisle sabit 1000 olduğunu belirtiyorsunuz. ancak yolumuzda belli günlerde yaptığımız hatmi şeriflerde usül üzere münaacatlar 3'er defa okunuyor. Ancak benim anlamadığım ihlas hatmi olabilmesi için 1000 ihlası şerif olması gerekirken, bu sayı hatmi şeriflerde herkes 3er defa okuduğu için belki de 1000i geçiyor. Ben ankarada talebeyim. Bizim kursun ihvanı 70-80 kişi birde gelen misafirler var. olsa bir 100. bunların hepsinin 3er defa okuduğunu varsaysak etti 30.000 (10 defa ihlası şerif deniyor çünkü). yani bu ya az olur ya fazla. Üstazımızın bu konuda usülü nasıldı. Diğer cemaatlerde hatmi şerifleri taşlar ile yapıyorlar. Böyle bir usül daha nokta atışı değilmi. Bu sorularım cahilliğime ve körlüğümü verin lütfen hocam. Cevabınızı ve dualarınızı bekliyorum. Baki olana (c.c) emanet olunuz. Sezer Yavuz

*******

Ve aleyküm selam kardeşim; güzel dualarınız için sınırsız “amin”ler ve bizden de mukabil hayır-dualar…

İhlâs-ı şerif hatminin asgarî adedi 1.000’dir, binden daha az olmaz, olamaz; olursa hatim tamam olmaz. O bakımdan hatme iştirak edenlerin sayısı, belli rakamın mesela 33’ün altında olduğu zaman, malumunuz kişi başına okuma sayısı taksimata göre 3’ün üzerinde olmaktadır. Fakat iştirak edenlerin adedi 34 veya daha fazla ise, yani herkes 3’er defa okuduğu takdirde  hatim sonunda İhlâslar  1.000’e tamamlanıyorsa, bu durumda usûl, gene herkesin 3’er kere okumasıdır.  Pîrânın (kaddesallâhu esrarahum ecmaîn) âdap ve usûlü budur, bu halde okunan İhlâsların fazla olmasında / okunmasında bir mahzur söz konusu değildir, aksine mükâfatın ziyadeliği bahis mevzuu olabilir. Bunu bir bakıma, cemaatle namazda cemaatin az veya çok olmasına kıyas edebilirsiniz.

Münâcâtlar’dan kastınız, anladığım kadarıyla Kadirî usûlle okunan İhlâs-ı şerif hatimlerindeki niyazlardır. Evet, o münâcâtlarla sure-i İnşirah ve her iki usûlle okunan İhlâs hatimlerindeki istiğfar ve salavât-ı şerifelerin okunuması gereken asgarî adetleri 100’dür. Hatme iştirak edenlerin adedi 33’ten az ise, sayının yüz’e tamamlanması için kişilere taksim edilir. Fatihalar malumunuz; Nakşî usûlünde net olarak başta sağdan 7, sonda da soldan 7'dir, ne fazla ne eksik okunur; Kadirî usulünde ise başta ve sonda asgarisi 11'er adet olup fazlası için sınır yoktur.

Hâsılı-ı kelâm netice-i merâm; bizlere tâlim edilen, bildirilen, tatbik edilen usûl budur. Maksada vusûl için de usûle uymanın icap ettiği malumdur. Başkalarının neyi nasıl yaptıkları ise bizi alakadar etmez, etmemelidir. Kim nasıl istiyorsa öyle yapar; dileyen nokta, dileyen virgül, dileyen, noktalı virgül, dileyen de ünlem atışı atışı yapar. Lakin hiçbir hâlükârda bizim kafamızda-gönlümüzde yolun âdap ve usulü noktasında istifham çengelleri / soru işaretleri (?) oluşmamalı, abdestimizden şüphemiz olmamalıdır. Zira atalarımızın dedikleri gibi, “Çatal kazık toprağa gitmez”, “acaba”larla bir yere varılmaz.  Bütün dikkatimiz, hassâsiyetimiz müntesibi bulunduğumuz yol ve hedefimiz, tabii ki de kendi usûl ve âdabımız üzerinde temerküz etmelidir. 

Go to top