selamun aleyküm

1-hocam günah işleyene selam vermek caiz değil.peki mesela içki içen birini içki içmediği zaman gördüğümüzde selam verebilir miyiz.

2-biri günah işlerken selam vermek yerine merhaba falan desek olur mu

3-hocam son sorum mesela play station da futbol maçı oynayan birine selam verilir mi. o kişi o oyunu oynarken günaha giriyor mu. erhan mertoğlu

*******

Ve aleyküm selam.

1) Verebilirsiniz.

2) Niçin ‘merhaba’ diyeceksin ki bu haldeki birisine! Onu rahatlatmak, işlediği günahı daha rahat yapabilmesi için mi? Hayır, bu haldeki birisine selâm vermek muvafık olmayacağı gibi, merhaba demek de münasip olmaz, günah olur, vebâl olur.

3) “Play station da futbol maçı oynayan” birisi diyorsun, adı üstünde oyun! Bu oyun meşrû ve faydalı bir oyun mu? Elbette ki hayır! Oyunlarla ilgili detaylı bilgi için bk. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1517-bilgisayar-oyunu-programlamanin-hukmu.html Demek ki sevap değil, günah işliyor kişi… Onun nesine ‘selâm’ vereceksin ki? Bu da lâf mı yani? İlk soru’nda demişsin ya, “günah işleyene selam vermek caiz değil” diye… Hüküm mü değişecek mahiyet itibariyle aynı olan bir meseleyi üçüncü defa sorduğunda..?

Lütfen bir meseleyi sormazdan evvel, daha önce o husustaki yazılanları okuyun, şayet anlaşılamayan bir durum olursa sorun. Mesela bu soruları sormazdan evvel selâm ve oyunla alakalı yazıları mutlaka okumalıydınız. Sorularınızdan, okumadığınız anlaşılıyor. Rica ediyorum, lütfen... 

Go to top