Sevgili Halis hocam sitenizden okuduğum üzre yakın geçmişte yakalandığınız ve belki de hala süre gelen bir rahatsızlığınız var imiş. Efendim söze öncelikle bu rahatsızlığınızın tez vakitte geçmesini eğer halihazırda sıhhatinize kavuştu iseniz türlü rahatsızlık ve belalardan Yüce Rabb’imin sizleri korumasını temenni ederek başlıyorum. Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.

Hocam sorum günlük hayatımızda kullandığımız kıyafetler ile ilgili bazı kaynaklardan öğrendiğim bilgiler ile alakalı. Efendim kimisine göre kareli gömleklerde ve kot pantolon gibi bol dikiş içeren pantolonlarda dikişlerin üst üste gelmesi(paylaştığım kot resminde sağ tarafta da görebileceğiniz üzere kalça ile bel arasında dikine ve enine kesişen iki büyük dikiş var) ile bir nevi haç oluştuğu veya çizgili gömleklerde olduğu üzere dikine ve enine çizgilerin kesiştiği yerlerde küçük küçük haç işaretlerinin oluştuğu bu nedenle bunları giymenin haram hatta küfür olacağı gibi sözler işittim efendim bunun aslı astarı var mıdır? Sorumu yine bu şekilde size ulaştığım mail adresinden cevap olarak atabilirseniz çok memnun olurum. Çabanız ve sabrınız için şimdiden teşekkür ederim. Ramazan-ı Şerif’iniz hayrolsun. db altın

*******

Değerli kardeşim; öncelikle hayır-dualarınız için teşekkür ederim. Rabbim cümlemize sağlık ve afiyetler versin. Hastalarımıza acilen şifalar ihsan eylesin.

Bildiğiniz gibi Hıristiyanlar, haç’ı ibadet olarak kullandıkları için üzerinde açıkça haç yani istavroz işareti bulunan elbiseleri giymek, bunlarla ibadet etmek dinimizce memnudur, caiz değildir. Keza ibadet dışında giymek de caiz olmaz… Hele ki bunu onlara benzemek niyetiyle giyen, hiç tereddütsüz küfre girer.

Bunu böylece tesbit ettikten sonra, “müftüler fetvayı verseler bile kalbine danış[İmam Ahmed, Müsned, IV/194] hadisini / düsturunu da unutmayalım. Binaenaleyh söz konusu gömlek ve pantolonlardaki işaretlerin haç olmadığı, başka şeyler ifade ettiği söylense bile, eğer sizin içinizi rahatsız ediyorsa, kalbinizin sesine kulak verin.

İslâm âlimleri; haç takınmak, zünnar bağlamak, haham, râhip, râhibe elbiselerini giymek gibi giyimdeki benzemeleri alâmet-i küfür (küfür alâmet ve şiarları) olarak görmüştür. Burada üzerinde hassâsiyetle durulması gereken husus, giyilecek elbiselerin ve takılacak rozet ve süs eşyasının yabancı ümmetlere, bâtıl din ve ideoloji mensuplarına hâs olup olmadıkları keyfiyetidir. Mü’minin bâtıl din ve sistemlerden birinin mensubu gibi görülmesine sebep olacak tarzda giyinmesi kesinlikle haramdır. Zira bu tarzdaki bir giyim, yabancı bir milletin bayrağını iltizam eden kişinin işlediği “hıyânet-i vataniyye” suçu gibi, bir “hıyânet-i İslâmiyye” suçudur.

Yakın tarihimizdeki şapka devriminin İslâm âlimleri arasında infial uyandırmasının sebebi, devrin şartları içerisinde şapkanın küfür alâmeti ve şiarı olarak değerlendirilmesi, kâfirlere benzemekten korunma gayret-i diniyyesidir. Giyimdeki benzeme, duygu ve düşüncelerin kaynaşmasına medâr olması bakımından önem taşıdığı gibi, mü’minlerle bâtılperestlerin iç içe yaşadığı toplumlarda, sosyal karmaşaya sebep olması bakımından da önem taşır.

Bu mevzuyu akaid-inanç meselesi olarak gören ve kâfirlere hâs elbiseyi-kıyafeti giyenlerin açıkça küfürlerine hükmeden âlimler de vardır. Mesela ikinci Ebu Hanife nâmıyla anılan büyük Osmanlı âlimi Ebûssud Efendi merhum fetvâlarında şöyle der:

Mes’ele: “Zeyd’e sıla vâcip oldukta, yerlerine yakın yerde bir dâru’l-harp olup kefere libâsını (kâfirlere hâs kıyafeti) giymeyince oradan geçilmese, giydiği takdirde zevcesi boş olur mu?”

el-Cevap: “(Eğer elbise) kefereye mahsus libâs ise, bâin olur. (Kâfirlere mahsus kıyâfet ise bâin talâkla karısı boş düşer. Talâk-ı bâin, kadının yeniden evleniyorlarmış gibi rızâsı ile tekrar nikâh edilmedikçe geri alınamayacağı talâktır, boşamadır. Kadın istemezse erkek zorla alamaz.)

Mes’ele: “Zeyd, bi-gayrı zarûretin (zarûret olmaksızın) başına Yahûdi şapkası giyse, şer’an / dinen Zeyd’e ne lâzım olur?”

el-Cevap: “Küfür lâzımdır.” [M. Ertuğrul Düzdağ, Şeyhu’l-İslâm Ebûssuud Efendi Fetvâları Işığında 16. Asır Türk Hayatı, s. 118]

Go to top