hocam uzun zamandan beri bu konularda soru sormuyorum ancak bu sefer sormak zorundayım .hocam biz vefat edince bize anlatılanlar vadedilen şeylerin tam tersi olduğu vesvesesi kafamı karıştırdı bunun cevabı nedir yani cenab ı hakk iyiler cennete kötüler cehenneme dedi ya tamtersi olursa ? hasan kara

*******

Sevgili kardeşim;

Her vesvese gibi, hiç kuşkun olmasın ki, bu kuruntular da Şeytan’dandır! Bunlardan Allah’a (c.c.) sığın ve at onları kafandan, temizle zihnini bu tortulardan, sil bu pislikleri kalbinden… Rabbine (c.c.) tevekkülün, teslimiyetin, itimadın-güvenin tam olsun; öyle çeyrek ya da yarım-yamalak değil. Dolayısiyle “HasbünAllâhü ve ni’me’l-Vekiyl, ni’me’l-Mevlâ ve ni’me’n-Nasıyr: Allah bize yeter; (O), ne güzel Vekiyl’dir, ne güzel Mevlâ ve ne güzel yardımcıdır” de ve gerisini düşünme, Rabbine havale et!

Cenab-ı Mevlâmız buyuruyor ki:  “Allah’ın va’di budur. Allah, va’dinden caymaz. Fakat insanların çoğu (bunu gereğince) bilmezler.” [Rûm suresi, 6] Sen bunu bilmeyen birisi değilsin. Öyle değil? Mü’minlerin Cennet’e, münkirlerin Cehennem’e konulacağını şu veya bu değil, bizzat âlemlerin Rabbi olan Hz. Mevlâ söylüyor. Bunda şüphe ve tereddüt etmek mü’minin kitabında-lûgatinde yazmaz. Allah korusun böyle bir kuşku insanı imanından eder.

Ve yine ne büyük nimettir ki, Cenab-ı Hak va’dinden dönmediği halde, günahkâr mü’minler üzerindeki vaîdinden, onları cezalandırmaktan vazgeçebilir. Nitekim bir ayet-i celilede “…Ve gerçekten Rabbin, zulümlerine karşılık insanlara mağfiret sahibidir. Bununla beraber Rabbinin azabı da cidden çok çetindir[Ra’d suresi, 6] diye beyan edildiğine göre, Allah Teala dilerse kullarını kötülüklerine rağmen bağışlamaktadır.

Kafanda-zihninde oluşan o terslikler, sözden dönmeler, yapılan sözleşmelere-andlaşmalara riayetkâr olmama durumları, tamamiyle Allah Teala’nın dışındaki yaratıklarla ilgili, bir başka ifadeyle; Hâlık’la değil, mahlukla alakalı olumsuz huylardır. Mevlây-i zû’l-Celâl için va’dinden hulf etmek, asla ve kat’â söz konusu dahi olamaz! 

Go to top