selamlar hocam ben eşimle nikahımız sırasında ona 1 talak verdiğimi ifade ettim daha sonra ayrı ayrı zamanlarda 2 defa ben boşadım ve sonra barıştık en sonunda eşimde sudan bi sebeple kendini benden boşadı alo fetva hattını aradığımızda 1 talak hakkının devam ettiği benim talak hakkımın baki olduğu söylendi yardımcı olursanız çok sevinirim hürmetler ederim. mesut

*******

Ve aleyküm selam.

Kadına verilen bir boşama yetkisi ile erkeğin yine iki boşama hakkı devam eder. Yani erkek bu durumda da boşama hakkına sahiptir. Bu haklardan ikisini farklı zamanlarda kullanmış fakat tekrar evlenmişsiniz.  

Tefvîz-ı talâkta yetki devri kısmen ya da tamamen olabileceğinden üç boşama hakkından -sizin vaziyetinizde olduğu gibi- birisi verilmişse, bu halde kadın bir boşama hakkını kullanabilir ve nitekim kullanmış... Eğer mutlak yetki verilmişse kadına, üç boşama hakkı da verilmiş demektir ki, geri dönüşü olmayan bir durum söz konusu olur, bunu da hatırdan çıkartmamak lazım. 

Sizin iki boşamadan sonraki barışmanız, şayet iddet süresinin sonunda yeniden bir mehir tesbiti ve tekrar bir nikâh akdiyle olduysa evliliğiniz sahihtir, devam edebilir. Ancak daha sonra hanımınız da kendisine verdiğiniz bir talak hakkını kullanmış... Boşanma hakkına sahip kadının, bu hakkını kullanarak kocasından boşanması ile bir ayırıcı (bâin) talak meydana gelmiş olur. Dolayısiyle kadının rızası olmadığı müddetçe erkek evlilik birliğine dönemez. Bu yetkiyi verme tarzı ister tefvîz, ister temlik, isterse tevkil niyetiyle olsun, durum aynıdır. [Cin, Halil, Eski Hukukumuzda Boşanma, 2. Baskı, Selçuk Üniversitesi Yayınları, Konya, 1988, s.69; Döndüren Hamdi, Delilleriyle Aile İlmihali, Altınoluk Yayınları, İstanbul, 1995, s. 418]

Bâin talâk’ın neticesinde meydana gelen sonuçlar ise şunlardır:

1) Evlilik bağı sona erer. Karşılıklı haklar düşer. Sadece iddet süresince kadının koca evinde kalması ve nafakasının koca tarafından sağlanması hakkı devam eder.

2) İddet sırasında kocanın ric’at (geri dönme) hakkı yoktur. Ancak iki tarafın rızasıyla ve yeni bir mehirle yeniden evlenmeleri mümkündür.

3) Talâk hakkının bir bölümü kullanılmış ve eksilmiş olur. Eğer üçüncü talâk hakkı da kullanılmışsa, bu durumda beynûnet-i kübrâ (büyük, geri dönüşü olmayan ayrılık) meydana gelir.

4) Müeccel mehrin ödenmesi gerekir.

5) Tevârüse engel olur (birbirlerine varis olamazlar).

 

Go to top