Selemunaleykum hocam. Nasilsiniz? İnsaallah iyisinizdir.
Hocam bana iki soru geldi, size yønlendirmek istedim. Cevabiniz icin simdiden Allah razi olsun.
1-Kutuplar da 6 ay gündüz 6 ay gece, orada namaz vakitleri nasıl olur? Yani akşam namazı ikindi namazı veya yatsı düşer mi?
2-işyerinde çalışan bayan dikkat çekmemek adina namazını oturarak kılabilir mi? İlahi Esintiler

*******

Ve aleyküm selam kardeşim. Çok teşekkür ederim. Mevlam’a hudutsuz hamd ü senalar olsun. Dualarınızı bekler, bilmukabele hayır-dualar ederim.

1 no’lu sorunuzun cevabı için lütfen bkz. http://halisece.com/fikih/13-namaz/356-vakti-bulunmayan-namazlar.html

2- Çalışmak mecburiyetinde olup da dışarıda bulunan Müslüman bir hanım, farzların dışındaki namazlarını oturarak kılabilir. Ancak farz namazlarda kıyam şarttır, zaruret dışında oturarak kılınması caiz olmaz. Ayrıca kadın namaz kılarken kendine nikah düşen erkeklerin onu görmesi namazını bozmaz, bundan dolayı kadın sorumlu da olmaz. Dolayısiyle erkeklerin görmesinden dolayı kadın farz namazı oturarak kılamaz, normal olarak namazın bütün farzlarını yerine getirmesi lazımdır.

Bununla beraber, kadın rükûa eğilirken ve secdeye varırken erkeğin aklına birtakım yanlış düşünceler gelebileceğinden, mümkünse müstakil bir oda, sâkin bir köşe veya perde ile bölünmüş bir mekânı tercih etmeli. Zaten kadının en güzel, en faziletli ibadet yeri ve mescidi kendi evidir. Bu hususta Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) tavsiyeleri şöyledir:

“Kadınları mescitlere gitmekten alıkoymayın. Evleri ise onlar için daha hayırlıdır.” [Ebû Dâvud, Sünen, Salât, 53]

“Kadınların en hayırlı mescitleri, evleridir.” [Allâme el-Münâvî, Feyzu’l-Kadîr, 3, 491, Hadis no: 4087]

Bununla birlikte namaz vaktinin geçmek durumunda olduğu zamanlarda, yolculuk esnasında, kalabalık yerlerde ve mekânın müsaadesizliği durumlarında bir an önce farzın eda edilmesi gerekeceğinden, başka türlü zanlara kapılmadan vakit namazı kılınmalıdır.

Bu arada bir noktayı da hatırlatalım: Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) zamanında Mescid-i Nebevî'de erkekler ön saflarda namaza dururken, kadınlar arka saflarda yerlerini alır ve cemaate katılırlardı.

Netice olarak denebilir ki; kadınlar beş vakit namazlarını evlerinde kılarlar, kendi evlerinin dışında başka yerlerde kılmak zorunda olduklarında ise, yabancı erkeklerin göremeyeceği bir yeri aramalılar. Camilerimizde ise pek çok yerde ya mahfel bulunuyor veya ayrı kat ve bölümler tahsis edilmiş olduğundan, özellikle Ramazanlarda teravih namazlarını oralarda kılıyorlar.

Go to top