kaçak mal satın almak caiz midir? Emin

 

*******

Kaçakçılık yapmak caiz olmadığı gibi, kaçak malı satın almak da caiz değildir.  Dinimize göre ticaret ve muamelatla alakalı hususlarda devletin düzenlemesi esastır. Bu hukuki düzenlemlere vatandaşların riayet etmesi gerekir; aksi takdirde anarşi ve fitne doğar. Bu itibarla vergisini vermeden kaçak yollarla mal alıp satılması, ticaret yapılması caiz olmaz.

Ayrıca, kaçakçılık yapmak, yani dış memleketlere kaçak eşya götürüp getirmek, başka cihetlerden de mahzurludur. Bu cümleden olarak;

1- Kaçakçılıkla uğraşan kimsenin işini yürütebilmesi için belli yerlere-kişilere rüşvet vermeye mecbur kalacağına hiç şüphe yoktur. Rüşvet ise haramdır; veren de mel'ûn, alan da mel'ûndur. [Bkz. Ebu Davud, Sünen, 3, 326, Hadis no: 3582; Tirmizi: Sünen, 3, 622, Hadis no: 1336]

2- Kaçakçılıkla uğraşan kimsenin malı da canı tehlikededir. Geçmiş yıllarda doğu ve güneydoğu hudut illerinde, -günümüzde azalmakla birlikte halen- binlerce vatandaş kaçakçılık uğrunda büyük servetlerini verdikleri gibi, Suriye, Irak ve İran hudutlarında canlarını da verdiler. Nice cenazeler de mayın tarlalarında havaya uçtu. Silahlı çatışmalar da cabası!..

Servetlerin heder olmaması için kumarı yasaklayan İslâm, elbette daha beter olan kaçakçılığı da yasaklayacaktır.

3- Kaçakçılık Müslümanlara büyük zarar veriyor; malını, parasını taşraya sevk ettiriyor. Binaenaleyh, kaçakçılık yapmak caiz olmadığı gibi, kaçak malı satın almak da doğru değildir. Ancak satış batıldır da denilemez.

Go to top