Network Marketing ile alakalı yazınızı okudum. Gayr-ı İslami olduğuna şüphe yok, lakin günümüzde bu işe ucundan kıyısından da olsa bulaşmayan pek kimse kalmadı. Bu sisteme satıcı olarak dahil olmadan sadece ürünlerini satın almanın hükmü nedir. Pek çok kimse satıcı değilim kullanıcıyım. Ürünlere alıştım bırakamıyorum, diyorlar. Ne tavsiye etmeliyiz? Bu güne kadar kazanılan paralar varsa ne yapılmalıdır? Yasemin Sevabit

*******

İki Cihan Serveri Efendimiz (s.a.v.) buyuruyorlar ki:

İslâm’da iyi bir çığır açan (helâl ve hayırlı bir şeye-işe vesile olan) kimseye, (hayatında ve öldükten sonra da) bunun sevabı vardır. O çığırda (o yolda, o işte, o düzen ve sistemde) yürüyenlerin sevabından da kendisine verilir; fakat onların sevabından da hiçbir şey noksanlaşmaz. Her kim de İslâm’da kötü bir çığır açarsa, o kişiye onun günahı vardır. O kötü çığırda yürüyenlerin günahından da ona pay ayırılır. Lakin onların günahından da hiçbir şey eksilmez.” [Müslim, Sahih, Zekât, 69. Ayrıca bkz. Nesâî, Sünen, Zekât, 64]

Hadis-i şerif yeterince açık değil mi? Hatada ısrar etmenin, o yolda yürüyenlere bir şekilde destek olmanın yanlışlığı âşikâr değil mi? Hayatta pek çok kötülüğün-günahın en büyük müsebbi “alışkanlık” dediğimiz bu illet değil mi? Bu illetten kurtulmanın çaresi, onu terk etmek, ondan uzaklaşmaktır.

Rabbimiz (c.c.) “İyilik ve takvada yardımlaşın, günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın” [Mâide suresi,2] buyurmuyor mu?

Bunun nesini soruyorsunuz ki? Lütfen bu ve benzeri yanlışlara alet olmayalım! Çünkü dünyevi (ekonomik ve sosyal) ve uhrevi bakımdan faturası ağır, vebali büyük olur.

Bu güne kadar bilmeyerek elde edilenleri ise, hayır ve sevap ummaksızın muhtaçlara vermek en isabetli yol olacaktır. Zira haram yolla elde edilen kazançla hayır olmaz. 

Go to top