Hocam selamunaleykum.

Bu sene girmiş olduğtum büyük baş kurban hissesinde kurbanlık için ödeyeceğimiz tutarı kesim bittikten sonra et ağırlığına göre belirili bir fiyatta anlaşarak aldık ve kurbana hissesi olalanlar ile eti tarttık paylaştırdık.bu ysnlış mı. yani canlı iken bir fiyat belirlemeden daha sonra et üzerinden fiyat belirtmek doğrumu. kurbandan evvel hayvanı satın almış olduğumuzdan tahmini bir fiyat ortaya konmuştu.fakat cıkan et miktarı üzerinden ödeme yaptık.konu hakkında aydınlatırsanız  seviniriz hocam. klavya14

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Bazı yerlerde maalesef öyle yanlış bir âdet var. Kurbanlık hayvan alırken satıcı,

 “Hayvanı kesip et hâline getirdikten sonra kilosunu şu fiyattan veriyorum. Sen hayvanı seç, bayramda gelirsin, eti kaç kilo gelirse, parasını verirsin” diyor. Alıcı da bunu kabul ediyor. Aynen sizin muamelenizde olduğu gibi…

Oysa bu alış-veriş kesinlikle caiz değildir, kurban olmaz, sadece et satın alınmış olur.

O bakımdan âcilen yeni bir kurbanlık alıp kesmeniz lazımdır. Şayet vaktini geçirir, kurban günlerinde kesemezseniz, kıymetini fakir ve yoksullara tasadduk etmeniz gerekir.  

Ayrıca kurbanlık hayvanı canlı olarak tartıp satmak da caiz olmaz. Fakat canlı olarak tartıp, “Bu hayvana şu kadar para vereceksin” denir, alıcı da kabul ederse, yani hayvanın tamamı üzerinden bir pazarlık yapılırsa, o zaman alışveriş götürü usûlüne gireceğinden sahihtir, caiz olur.

Go to top