Selamun Aleykum kuran meallerindeki o parantez içlerinin neye göre dolduruldugunu söyleer misiniz ? Harun

*******

Ve aleyküm selam.

Lisâniyat (dilleri yapı, şekil, mânâ, ses ve benzeri bakımlardan tek başına veya karşılaştırmalı olarak incelemeyi mevzu edinen ilim dalı, lisan ilmi) ile meşgul değilseniz ya da lisan ilmi ile meşgul olmanıza gerek yok, herhangi bir dilden başka bir dile hiç terceme yapmamışsanız bunun sebebini sormanız çok normal. Ama bizim şu ifademizdeki parantez cümlesini düşündüğünüzde, meallerde bu işaretin niçin kullanıldığını herhalde idrâk etmiş olmanız gerekir.

Özetle bunda maksat;

Hem lisâniyat kavramını unutturmamak, okuyucunun hatırında tutmak, hem de parantezle onun tarifini ve açıklamasını yapmaktır.

Demek ki parantezler, ekseriyetle ilmî kavramların ve kısa-öz olan metnin / metinlerin açıklamasında kullanılmaktadır.

Bir başka ifadeyle; meallerdeki parantezler, âyetlerin bizzat kendi lafızlarında olmayan, fakat -tabiri caizse- satır aralığından anlaşılan, cümlenin siyak ve sibakından çıkartılan manaları izah, kapalı zamirlerin neye işaret ettiğini açıklamak için konulur. Bu parantezlerin kimi gereklidir, onlar olmadan âyete mana vermek mümkün değildir. Fakat kimi de herkesçe gerekli olmamakla beraber meali yapan kişinin, ayet metninin daha kolay anlaşılmasını temin için yaptığı kendi yorumudur.

Go to top