Selamun aleykum hocam,  gecen sordugum soruyu nasil soracagimi bilmedigim icin hatali bicimde sordum, Allahtan af sizden ozur dilerim. Size muraacat etmemin sebebi, bazi haller yasandigini (?) rahmani mi yoksa şeytani mi oldugunu Allahin emri olan gor(oku) e ragmen acziyetimizden göremediğimiz, lakin goremiyorsan dinle emrine uyma zorunlulugundandir. Fitne cikarmaktan Allah a siginirim. Ehli Sunnet cizgisinde bu sorulara ancak sizlerin cevap verebileceğini de bilmekteyim. yusuf

*******

Ve aleyküm selam…

Evet kardeşim, meramını gayet güzel dile getirmişsin. Teşekkür ederim.

Ancak insan bazen bilerek olmasa da bilmeyerek / farkında olmayarak fitneyi mucip ya da gerek kendisine gerekse çevresine zarar verebilecek haller-tavırlar içinde olabilir. Bunu gören, fark eden kişinin de elbette ki muhatabını-kardeşini ikaz etmesi gerekir. O kısa ve öz cevabımızda biz de bunu yapmaya çalıştık. Anlatmak istedikleriniz anlaşılmış, verilmek istenen mesaj da tarafımızdan verilmeye çalışılmıştır. Her şeyin, her sözün zeminini (yerini), zamanını iyi gözetmek gerekir. Yoksa fayda umarken zarar görmek işten bile değildir. Umarım anlaşılmıştır. Bu bir…

İkincisi, madem karşılaştığınız hallerin Rahmânî mi şeytanî mi olduğunu tefrik edemiyorsunuz, o halde tedbiri baştan alıp bu gibi hallerle meşgul olmayacak, bunlara değer vermeyeceksiniz. Zaten asıl itibariyle maneviyat yolunda onların bir kıymet-i harbiyesi de yoktur. Sen yoluna devam edecek, mükellef ve mes’ul olduğun vazifeleri, ibadet ve tâatleri, hizmetleri istidadınca yapmaya gayret edeceksin. Hallerle, vecdlerle, kerametlerle, hârikulâdeliklerle asla muşgul olmayacaksın. Bunlara ilgi, bunlarla meşguliyet, aynen gayeye-maksuda-hedefe doğru ilerlerken, yolda oyalanıp çevreyi, vitrinleri seyretmeye benzer… İnsanı maksada vusûlden / kavuşmaktan alıkor, geri bırakır. O bakımdan, sen, sağına-soluna bakınmak, bir takım hallerle ilgilenmek yerine yoluna devam edeceksin. İşin özeti budur. 

Üçüncüsü, tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum; sitedeki yazıları-cevapları, dar sınırlar çerçevesinde bölük-börçük değil de, özellikle bazı mevzuları bir bütün olarak okumaya ve değerlendirmeye çalışırsanız, istifade daha sağlıklı ve daha verimli olur. Keza, sizler de bizler de gereksiz soru ve tekrarlardan da kurtulmuş, zaman israfından da sakınmış oluruz.

Allah’a emanet olunuz. 

Go to top