1-küfür sözü söylenildiğinde  nikah da  kadın ve erkeğin iki şahit yanında icap ve kabul yaparken ''yeniden'' kelimesini kullanmaları gerekir mi.yani yeniden nikahladım demesi şart mı.yoksa ben seni nikah ettim bende senin nikahını kabul ettim demeleri yeterli mi.

2-nikah tazeleme de kocaya vekalet verdikten sonra erkeğin iki erkek şahit yanında nikah kıydığında o şahitlerin nikahlanan kadını tanımaları şart mı.tanımazlarsa da nikah olur mu. hakan demir

*******

1- İmanla birlikte nikâh da gitmiş. Yapılan iş zaten adı üstünde tazelemek. “Yeniden” desen ne olur, demesen ne icap eder?! Bu sözün bir hükmü olmaz. Nikah tazelemek demek, zaten yeniden nikâh yapmak demektir. Bunun için kişi, hanımdan vekâlet aldıktan sonra, iki erkek veya bir erkekle iki kadın şahit yanında, ‘Öteden beri, nikâhlım olan hanımımı, onun tarafından vekâleten, tarafımdan asâleten kendime nikah ettim’ der ve nikâh tazelenmiş olur.

Camilerde özellikle Cuma akşamları yapılan meşhur tecdîd-i iman ve tecdîd-i nikâh usulü de bu hükme dayanmaktadır. Nitekim imam efendi, tecdîd-i iman ve tecdîd-i nikâh duasını-metnini cemaatle birlikte okuyor, cemaat de birbirlerine şahit olmuş, nikâhları da tazelenmiş oluyor.

Tecdid-i iman ve tecdid-i nikâh duası kısaca şöyledir:

Allâhümme innî ürîdü en üceddide’l-îmâne vennikâhe tecdîden bi-kavli lâ ilâhe illallah Muhammedün rasûlullah.”

2- Evet, şahitlerin nikahı tazelenecek kadını tanımaları şarttır. Tanımaktan kasıt, kimin kızı ve hangi kızı olduğunu bilmek demektir. Veya ‘filan kadın bu adamın hanımıdır’ diye bilmektir. Yoksa şahsını, şeklini bilmek değildir. Bu hususta dede, baba, kardeş, amca, dayı, yeğen, anne, hala, teyze de şahit olabilir.

Go to top