Hayırlı günler hocam ...

Hanımlar , günlük ihdiyaçlarını karşılamak yahut kermeslerde mantı yapmak için , hamur yoğurma işini ayaklarına bir kılıf geçirerek ayakla yoğuruyorlar adaba uygunmu acaba ? bu hususda yardımcı olursanız memnun oluruz .. Selamlar ... rana

*******

Hayırlı günler kardeşim;

Fıkıh ve âdapla alakalı eserlerde belirtildiğine göre, ‘ipek gibi para eden şeylerle, zemzemle, kâğıtla istinca tahrimen mekruhtur. Hatta mutlak manada boş kâğıda dahi hürmet gerekir malumunuz. Fakat istinca için üretilen tuvalet kâğıdını, havlu-bez gibi kullanmakta mahzur yoktur.

Keza tuz da bir gıdadır, ama kanalizasyonun donmaması için lağıma tuz koymak caizdir.

Ve yine bir ihtiyaçtan dolayı şırasını çıkarmak için, gıda olan üzümü ayakla çiğnemek caiz olduğu gibi, gıda olan ekmek-mantı-tarhana ve saire hamurunu yoğurmak için de, temizliğe dikkat edilmesi kaydıyla, gerektiğinde ayakla çiğnemek caizdir. Bunda bir uygunsuzluk aranmaz, sakıncası olmaz. Çünkü bunlar hakaret kastıyla değil, bir ihtiyaçtan dolayı yapılmaktadır. Maksat nimete hürmetsizlik etmek değildir.

Bu iş bir bakıma aynen çiftçinin harmanda ekini çiğnemesi, değirmencinin elinde olmayarak una ayaklarıyla basması ve başka meslek sahiplerinin meslekleriyle ilgili işi yaparken, ister açık isterse paketli olsun, bunları ayaklarıyla çiğnemiş olmaları gibidir ki, bunda zaruret vardır, dolayısiyle bir vebâl yoktur. Bununla beraber ekmeğe ve ekmek parçalarına saygılı olmak icap ettiğini de, günümüz insanına hatırlatmakta mutlaka fayda vardır, diye mülahaza ediyorum.  

Go to top