hocam çok soru soruyorum ama hep ihtiyaç hasıl oluyor gerçekten, birisi bana dedi ki, "birilerinin cinayete kurban gitmesini istiyorum" dedi. ben de, bu lafı yanlış anladım. cinayete güzel dediğini sandım bi an, yanlış algıladım. dedim ki "öyle söyleme itikadi açıdan tehlikeli" dedim. benim durumum nedir? ben bilmeden fetva vermiş oldum mu? küfür olmayan birşeye "küfürdür" demiş oldum mu? Aciz Kul - Facebook

*******

Mütevesvis zihniyetli, kafası ve gönlü karışık kardeşim;

1- O sözü kim, kimin için, ne maksatla söylemiş? Neye göre doğru imiş de, sen nasıl yanlış anlamışsın? Karmakarışık laflar… Meramını doğru dürüst ifade edersen, biz de bildiklerimizi-düşündüklerimizi söylemeye çalışırız.

2- Sizin, “öyle söyleme itikadi açıdan tehlikeli” cevabınızın hangi durumunu soruyoruyorsunuz? Anlaşılan, muhatabınızın kastını doğru dürüst anlamadan, bilmeden lüzumsuz, yersiz cahilane bir laf etmişsiniz. Güya arkadaşınıza iyilik için… Küfürdür bile dememişsin. Kaldı ki bunun da sağlıklı cevabı, 1 no’lu sorumuzun tebellür etmesine bağlı. Onu anlamamız lazım ki, ikincinin neticesi hakkında söz söyleyebilelim.

3- Geçen seferki verdiğimiz cevabın sonunda ne söylemiştik size, hatırladınız mı? Hatırlamadıysanız hatırlatalım. Aynen şunları yazmış idik:

Bu gibi sorularınız (vesvese-şüphe illeti ihtilatlarınız) hem ilk ve hem de son olursa, hakkımızı tabii ki helal ederiz. Ama tekrar-tekrar dönüp dolaşıp aynı şeyleri soracak olursanız, hak bir yana cevapla da uğraşamayız, bilesiniz.”

Bakıyorum gene vesveselerinizle bizi meşgul etmeye uğraşıyorsunuz. Atın bunları kafanızdan… Ne kendinizi, ne bizi, ne de bir başkasını meşgul etmeyin böylesi vesveselerle… Doğru bildiğiniz yolda, doğru dürüst yürümeye bakın. İlmihal bilgilerinizi tazeleyin. İbadet ve taatınıza devam edin. Engin ve derin sularda kulaç atmaya kalkışmayın!

Tamam mı? 

Go to top