Selamün aleyküm Hocam metinde geçen Mazanna-i ricâl ne demek açıklayabilirmisiniz

3- Süleyman Efendi Hz.lerinin, ''Faruk'' adında bir oğlu olduğunu ve küçük yaşta vefat ettiğini biliyorum ama ''FARUK TUNAHAN''IN kabri nerededir?

Mazanna-i ricâlden Merkez Efendi Kabristanlığı’nda medfûn olduğunu duymuş idim, fakat tam olarak kabrini bilmiyorum. Giderseniz oradaki arkadaşlarımıza sorabilirsiniz, belki onların malumatı vardır. seyfettin

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Mazanna-i ricâl”: Tasavvuf irfanıyla alakalı iki kelimeden mürekkep bir tabirdir. Mazanna; Arapça isimdir, zann’dan müştaktır, cem’îsi mazâin ve mazânn olarak gelir. Manası; bir şeyin vücudunun (varlığının) olduğu zannolunduğu yer ve zan götüren demektir.

Ricâl de yine Arapça’dır; bülûğa ermiş, yetişkin erkek ve mutlak olarak insan anlamına da gelen ‘Racül’ kelimesinin cem’îsidir.

Mazanna-i ricâl” terkibi ise, velî olduğu zannolunan, evliya olduğuna inanılan er kişi manasında kullanılmaktadır. “Mazanna-ı kirâm” da denilir.

Kısacası bu tabirler; ilmiyle-bildikleriyle âmil, kâmil, kanaatkâr, sabırlı, son derece musâmahakâr ve çevresinin takdir ve teveccühünü kazanmış kişiler hakkında kullanılan mürekkep bir isimdir.  

Go to top