önden çıkan yel ve tenasül uzvunda zevk duymak abdesti bozar mı? ayrıca tenasül uzvunda mücerred olarak zevk duymuş olmak guslü gerektirir mi? sorumvar

*******

1- Kokusu olsun veya olmasın, erkek ve kadının tenasül uzvundan (ön kısmından) çıkan yel / gaz abdesti bozmaz. Bu hâl çok nadir de olsa bazı kimselerin başına gelebilmektedir. Ancak bu durum abdesti bozmaz ve namaza da bir zararı yoktur.

2- Tenasül uzvunda zevk duyma durumunda abdest bozulur mu? Bu meseleyi biraz etraflıca ele alacak olursak, kadınla erkeğin birbiriyle fâhiş mübâşeretleri abdesti bozar. Fâhiş mübaşeretten kasıt; erkekle kadının arada hiçbir örtü olmaksızın veya çok ince bir bez olduğu halde mahrem yerlerini birbirine dokundurmaları, temas ettirmeleridir. Bu temas sebebiyle tahrik olup zevk alarak kendilerinden yaşlık (mezi) gelip gelmemesi müsavidir. Her hâlükârda abdestleri bozulur. Müftâ bih olan kavil budur. Mezhep imamlarımızdan İmam Muhammed'e (rh.) göre ise, fâhiş mübaşeretin abdesti bozması, ancak taraflardan yaşlık (mezi) gelmesi hâlindedir. Yaşlık belirmezse, abdest bozulmaz. Lakin unutmamak gerekir; zaruret ve mecburiyet durumunda kalmadıkça “müftâ bih” olan kaville amel etmemiz lazımdır. İhtiyatla amel bunu icap ettirir.

Erkek ve kadının birbiriyle yakınlık ve teması söz konusu olmadan, mücerret meydana gelebilecek zevk meselesinde de hüküm aynıdır. Dikkatli ve ihtiyatlı olmak lazımdır. Genelde bu durumun ardından az veya çok yaşlık oluşur. Hem taharet hem de abdesti yenileme hususunda titizliği elden bırakmamalıdır. Ancak şehevî bir boşalma olmadan gusül gerekmez. 

3- Fıkha dair eserlerde, hatta basit ilmihal kitaplarında bile abdesti bozan haller sarahaten ve etraflıca belirtilmiştir. Bunları buralarda mesele edinceye kadar, oralardan bakıp halletmenin daha pratik olacağını da hatırlatmak isterim.  

Go to top