bir kimse gasbettiği bir bilgisayarla dini yazılar okusa kafir olur mu? ayrıca bir bilgisayarın içinde hem dini sohbetler hem de ayıp resimler bulunursa küfür olur mu? bu soruları vakit geçirmek için sormuyorum, neye göre malayaniyle meşguliyet olarak adlandırdığınızı anlamadım ama bu cevapları öğrenmem gerekiyor. ne durumda olduğumu nasıl bir hayat yaşadığımı bilmeden lütfen beni yargılamayın ben hoca deyip size sormuşum, lütfen hakaret etmeyin bilgilendirin hocam cevap. kardeş

*******

Kardeş, bana ‘hoca’ filan demenize gerek yok. Hayatta ne böyle bir iddiam oldu, ne de böyle bir beklentim... Aşağı-yukarı 50 yıldır hasbelkader bu ilimlerle meşgulüm, ama halen ‘hoca’ ya da ‘hocam’  dendiğinde yüzüm kızarır... Ve hep şunu der, ona inanırım: Ömür boyu bize talebelik yeter. Rabbim rızasına muvafakatten ayırmasın. Tek isteğimiz bu.

Ayrıca ben size hakaret etmiyorum, kastım o değil… Nasıl bir hayat yaşadığınızı da bilmem gerekmiyor, sizi yargılamıyorum da… Peki yaptığım nedir? Mukteza-yı hâle göre belli bir üslupla sizi ikaz etmektir. Maksadım bu. Daha açık bir ifadeyle; gereksiz ve zorlama sorularla vaktimizi çalmayın diyorum. Üslûbumuzdan rahatsız olduysanız, lütfen bize yazmayın. Bu kadar açık söylüyorum. İradeniz kendi elinizde, öyle değil mi?

Al işte, onca ikazdan sonra bu da o makuleden bir soru değil mi? Haram olan ‘gasb’ın helâl olduğunu iddia etmiyorsan, böyle bir yanlış inanç içinde değilsen, o bilgisayardan dinî yazılar okumakla neden kâfir olasın? Günah işlemek ayrı bir şey, iman-küfür meselesi apayrı bir mevzu. Günah işlemekle mü’min kâfir olmaz, fakat haram olan bir şeyi helâl eddetmekle (istihlâl) imanından olur, küfre girer. Bunu defalarca anlattık, hâlâ anlayamadıysan, bizden de artık daha fazla anlayış bekleme. En azından sitedeki bu mevzularda kaleme alınmış yazılara bak, onları oku. Hemen klavyenin başına geçip soru sormaya kalkışma!

Velhâsıl senin yapman gereken iş; hiç vakit kaybetmeden hemen eline Ehl-i Sünnet’in inanç esaslarına dair yazılmış sağlam bir akaid kitabını alıp, oradan insanı nelerin, hangi söz ve fiillerin, devranışların küfre götürebileceğini-düşürebileceğini dikkatlice okuyup öğrenmek… Ve adımlarını ona göre atıp, böylesine basit-abes ve gereksiz soru(!)larla bizi de, başkalarını da meşgul etmemektir.

Tamam mı sevgili ‘kardeş’!

Selametle…

Go to top