hocam, kendiliğinden oluşan diş taşları gusle engel değildir. ama bizim sebep olduklarımız engeldir. doğru mu? kişinin ihmal neticesinde sebep olduğu diş taşları gusle mani midir?

******* 

1- Hayır, mâni değildir, zararı olmaz; çünkü kendi elimizde değil ve onları kolayca da çıkaran bir ilaç yoktur. Ancak şunu da hatırdan çıkartmamak gerekir; ağız ve diş sağlığı açısından söz konusu taşların temizletilmesi, hekimlerimiz tarafından tavsiye olunmaktadır.

2- Sorunuzda ikinci kısım gene kafa karışıklığını, vesveseyi işaret ediyor. Ne demek, ‘bizim sebep olduklarımız engeldir. doğru mu? kişinin ihmal neticesinde sebep olduğu diş taşları gusle mani midir?’ Yani iki kısım mı diş taşı var (oluşuyor) insanların ağızlarında? Olur mu öyle saçmalık! Oluşmuşsa oluşmuştur, öyle veya böyle... Kaldı ki her vücut aynı değildir. Bünyeler hep farklıdır. Hem de her yönüyle. Onun için Tıp Fakültelerinde öğrencilere ilk öğretilen kurallardan biri, ‘karşınızda hastalık yok, hasta var’ sözüdür. Hem hastalıkların-rahatsızlıkların oluşumu, hem de tedavi sürecinde ilaçlar her hastada aynı seyir ve tesiri göstermez. Binaenaleyh dişlerde taş oluşumunun sebepleri noktasında da hüküm değişmez.

3- Bakın; gene tekrar ediyorum: Atın kafanızdan böyle vesveseleri, lüzumsuzlukları… Kendi kuruntularınızla mesele ve hüküm üreterek bozuk plak gibi durmadan tekrarlayıp bizi de başkalarını da lüzumsuz ve faydasız yere meşgul etmeyin. Değerli vakitlerimizden çalmayın! Bence diş tedavi ve timizliğinizden önce bu rahatsızlığınız için hem maddi-fiziki, hem manevi tedbirlere başvurun ve bir an evvel kurtulmaya bakın. Ve tedavi olmadan da bize bir şey yazmayın lütfen…

4- Son gönderdiğiniz ve bizim değerlendirmeye almadığımız, “ne olur bana cevap verin” başlıklı mesajınızdaki yazdıklarınızın gerçekten farkında mısınız?! Ne öyle ağız, ne öyle diş, ne de dişlerde öyle yemek artıkları, kalıntıları olur, oluşur, oluşabilir… Bir defa fıtraten ağız ve diş formasyonumuz buna müsait değildir. Ama hâlâ aynı şeyleri tekrarlarsanız, kusura bakmayın, bunun temizliği için size diş hekimi filan değil, başka bir operatör tavsiye etmek durumunda kalır insanlar... 

Go to top