es-Selamu aleykum hocam..nasılsınız?Hocam bitki ve hayvanların eceli nasıl olmaktadır?Taktir edersiniz ki mahlukatta tüm canlı cansız varlıklar Yüce Rabbimizi her an zikretmektedir..Burada hayvanlara ve bitkilere Rabbimiz tarafından zikir adedi verilmekte ve bu adet bitince ecelleri geldiği şeklinde bir yazı okumuştum..Bu yazıyı tekrar bulma imkanım olmadı..Siz hocama sormak istedim..Allah razı olsun Hocam..

*******

Ve aleyküm selam; teşekkür ederim, Rabbim sizlerden de râzı olsun.

Mesajınızda konu edindiğiniz meseleye gelince…

Evet, Allah Teâlâ hayvanlar için belli bir tesbih adedi takdir etmiştir. O adet tamamlanıp bitince ölürler. Nitekim hadis-i şerifte buyrulmuştur ki:

Bit, pire, çekirge, at, katır, sığır ve bunların dışındaki bütün hayvanların ecelleri tesbihlerine bağlıdır. Tesbihleri bitince Allah (c.c.) onların ruhlarını kabzeder. Ölüm meleğinin (Azrail aleyhisselâmın) bu kabzda bir dahli yoktur.” [Gümüşhânevî, Ahmed Ziyaeddin (1813-1893), Râmûzü’l-Ehâdis, Dersaadet, 1312, Hadîs no: 2, Hz. Enes’ten (r.a.) rivayet olunmuştur.]

Görüldüğü üzere hadis-i şerifteki ifadede, nebâtât (bitkiler) sarahaten zikredilmemektedir. Ancak İmam Ahmed b. Hanbel’in (rh.) Müsned’inden alındığı ifade edilen bir başka hadis-i şerifte de (mealen), “Allah azze ve celle yarattığı bütün mahlûkatın hayâtını kendi zikrine bağlamıştır” buyruluğuna göre, bitkilerin de ‘hayvanlar’ grubuna dahil olduğu düşünülebilir. Çünkü bitkiler de hayvanlar gibi iman ve ibadetle mükellef olmamakla birlikte,  onların da lisân-ı halleriyle (kendi dillerince) Allah’ı tahmid ile tesbih ettikleri muhakkaktır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de,

“…Hiç bir şey yoktur ki, O’nu hamd ile tesbih etmesin.  Velâkin siz onların tesbihlerini iyi anlamazsınız…[İsrâ suresi, 44] buyrulmaktadır.

Ayet-i kerimede geçen “şey” tabiri, canlı-cansız her varlığı içine alır. Her şey O'nu tesbih eder ve O'na hamd’de / medih ve senâda bulunur. Bu hususu beyan ve işaret eden daha pek çok ayet-i celile ve hadis-i şerif de vardır.

Vesselâm…

 

Go to top