Hocam namazdan sonra duaların sonunda Fâtihai şerifeyi dua niyetine okurken besmele çekmek gerekirmi.

*******

Dua için Besmele çekmek gerekmez, dolayısiyle Fâtiha-i şerife de dua maksadıyla okunacağında Besmele şart değildir. Ama çekilirse de bir şey icap etmez. Zaten bazı kurralara göre Besmele Fâtiha’dan bir ayettir, ihmâl edilmemesi muvafık ve münasip olur. Maamafih Kur’an okumak da, dua etmek de birer ibadettir; lakin Kur’an okuma ibadeti dua’dan daha üstündür. Bunu da hatırdan çıkartmamak lazım. Binaenaleyh duanızın sonunu “Hıtâmuhu misk: Duanın sonu / mührü misk” [Mutaffifîn suresi, 26] olsun için Fâtiha’yı Kur’an niyetiyle okursunuz, olmaz mı? Ayrıca niyaz ve ilticalarınızda yine Fâtiha’yı dua olarak da okuyabilirsiniz, o da ayrı mesele. Çünkü Fâtiha, en büyük dua ve münâcâttır.

Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) zâhir ve bâtınına hakkıyla-kemâliyle-tamamiyle vâris bulunan zevâtın usûllerinden iki numûne-i imtisâl: 

Tarikat-ı Aliyye-i Nakşibendiyye Silsilesinin 23’üncü halkası, hicrî ikinci bin yılın müceddidi İmam-ı Rabbani (k.s.) hazretleri de dualarına zaman zaman Eûzü-Besmele ile Bazen de doğrudan (direkt olarak) Hamdele ve Salvele ile başladıkları olurmuş.

Silsile-i Zeheb’in 33’üncü ve son halkasını temsil eden Süleyman Hilmi Tunahan Efendi (k.s.) hazretlerinin teybe alınmış kısa sayılabilecek vaazlarını hatırlarsınız… Sohbet sonundaki dualarına Eûzü-Besmele ile başlamaktadırlar.

Bilgi, ilgi ve uygalamanıza…

Go to top