hocam selamun aleykum

Sekiz yıllık evliyiz 4 yaşında bir evladımız var, fakat eşimin ……… İslam’ın kesin bir şekilde yasakladığı şeyleri yapması ve islamın kesin olarak emrettiği şeyleri yapmaması konusunda ısrarcı olması sebebiyle  boşanmanın eşiğindeyiz. Ben baskıcı değilim ama elimden geldiğince bu  tür İslam’a uygun olmayan şeyleri yaptırmadım. Eşim bu yüzden benden soğumuş, artık sevmiyormuş..

Eşim böyle değildi. Diyanet’in Kur’an Kursunda okumuş; kendi halinde, namazında-niyazında biriydi. Son iki yıldır ne namaz ne oruç, hiç bir şey kalmadı. Ben çok nasihat ediyorum; ayet ve hadisleri okuyorum. Ancak bazen inkar noktasına geliyor ve ben de susuyorum.

Şimdi özgür olmak ve hayatını yaşamak istiyormuş. Bunun için boşanma davası açmış, evi terkedip abisinin evine gitti.. kısaca durum bu. Soruma gelince;

1. yukarda yazdığım sebeblerden dolayı ben boşamadan mahkeme boşarsa eşim boşanmış olurmu? (Nikahta boşama yetkisi vermedim.)

2. Ben boşanmamak için eşimin şartlarını kabul etmiş olsam.. Bana bir vebali olur mu, ahirette mes’ul olur muyum?

3. Eşimin hidayete ermesi, bana ve evladımıza bağlanması, bizi sevmesi için okunacak muhabbet ayetlerini ve okunacak duaları yazarmısınız?

4. Bir acizane kardeşiniz olarak bana ne yapmamı tavsiye edersiniz?

…….. Allah’a emanet olun, selametle kalın. Cengizhan

*******

Ve aleyküm selam.

Öncelikle duam; Rabbim celle şânuhu, içinde bulunduğunuz sıkıntılı vaziyetten acilen hayırlı çıkış yolları ihsan etsin. Huzur-sükûn ve saadet üzere bir ömür / hayat nasip eylesin.

Sorularınıza gelince…

1. Eğer daha önce eşler arasında başka boşamalar olmamış-konuşulmamış ise, mahkemenin boşaması talâk-ı ric’î yani geriye dönüşü mümkün olan bir boşama şekli sayılır. Boşama yetkisi verip vermemeniz sonuca tesir etmez. Ancak bu durumda eşler istedikleri takdirde, geride kalan iki talak hakkı ile yeniden evlenebilirler, caizdir! Hatta nikâh tazelemeleri bile gerekmez, geri dönüşü ifade veya işaret eden herhangi bir söz ve davranış yeterlidir. Detaylı bilgi için Resmî boşama kaç talak hükmündedir başlıklı yazıya bkz.

2. Eşinin hangi şartlarını kabul edeceksin? Anlattığına göre, ortada İslâmi açıdan kabul edilebilecek bir şart yok ki! Bu durumda elbette ki mes’ul olur, vebâl altında kalırsın.

3. 4. Bu sorularınızın cevabı için de lütfen Eşimle kavga ediyoruz başlıklı cevabi yazımıza bkz.

 

 

Go to top