Hocam Selam aleykum;

Yolda, araçlarda,iş yerlerinde v.s. kelime-i tevhit kalbi olarak söylenebilir mi? Böyle olursa kalbi zikirde belirlenen sayıyı aşmış olur muyuz? Yoksa dille sessizce okumak daha mı doğru olur?

Cenab-ı Hak'tan sıhhat ve afiyetinizi niyaz ederim.

*******

Ve aleyküm selam.

Yolda-sokakta, çarşıda-pazarda, işyerinde tamam da, araçlarda -bâhusus umumi vasıtalarda- Kur’an okumaya, evrâd u ezkârda bulunmaya müsaade yok. Mahzurları var. Bk. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2481-toplu-tasima-araclarinda-kur-an-okumak.html

Adı geçen yerlerde de yapılacak en kârlı zikir, Kelime-i Temcîd zikridir. Yani “Lâilâhe illallâhu vahdehu lâşekîkeleh…….” Mükâfatı çok büyük. Bir kere okuyanın milyonla günahı siliniyor, yerlerine milyonla hasenat-iyilik yazılıyor, milyonla da manevi derece ve rütbesi yükseltiliyor. Bunu sessizce (kendi işitebileceğimiz tarzda) veya tamamen kalben de söyleyebiliriz. Bunda bir mahzur söz konusu olmaz.

Hz. Ömer (r.a.) anlatıyor:

Rasûlullah sallallahü aleyhi ve sellem buyurdular ki: “Kim çarşıya girince, ‘Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümîtü ve hüve hayyün lâ yemûtü bi-yedihi’l-hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr [1] temcid (yüceltme-ululama) kelimelerini okursa, Allah ona bir milyon sevap yazar, bir milyon günahını affeder ve mertebesini de bir milyon derece yüceltir.” [2]

Bütün muhaddisler, müfessirler, müellifler, şârihler, muhaşşîler bunu okuyan mü’mine verilen bu mükâfat ve müjde karşısında hayretlerini gizleyememişlerdir. O bakımdan bu duâyı kendimiz ihmâl etmediğimiz gibi, çoluk-çocuğumuza, yakınlarımıza, konu-komşumuza da mutlaka öğretmeliyiz. Bunun ehemmiyetini onlara da anlatmalıyız.

 

Dipnotlar

[1] Mânâsı: “Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur; O tektir, ortağı yoktur. Mülk ve hamd ona mahsustur (onundur). Hayatı da ölümü de o verir. Kendisi hayydır (diridir), ölümsüzdür. Her türlü hayır-iyilik onun elindedir. O her şeye kadirdir.”
[2] Tirmizî, Sünen, Dea‘vât, Hadis no: 3424.

Go to top