es-Selamu aleykum hocam..Malumunuz bankalar maaş kartları olsun kredi kartları olsun yapılan alışverişe göre chip para hediye vermekteler..Kendi şahsıma banka, maaş kartım ile yaptığım her 50 liralık alışverişte 5 lira chip parayı belli bir tarihe kadar harcamak üzere bana hediye olarak vermektedir..Bu chip paraları kullanmamda sakınca var mıdır?Allah razı olsun hocam..Selam ve dua ile.

*******

Ve aleyküm selam.

Bazıları her ne kadar, ‘işin başında sizin bir şartınız olmadığı ve banka tek taraflı olarak kediliğinden verdiği bu paraları kullanmanızda bir sakınca yoktur’ dese de, söz konusu hediyeleri (!) kendimiz için, ailemiz için harcamamaya gayret göstermeliyiz. Çünkü bunu veren sıradan bir ticarî firma değil, adı üstünde ‘faiz kurumu’ olan banka. Ancak verilenleri bankaya da bırakmayıp, ihtiyacı olan insanlara / müesseslere verelim.

***

Meselenin detayına inecek olursak…

Faizcilik yaparak para kazanan bankalara, mecbur olmadıkça para yatırmak caiz değildir. Zira bu bankalar, mesela maaşlarınız, hesabınızda olan paralarınız orada kaldığı sürece, sizin paralarınızla faizcilik yapar ve bundan para kazanırlar. Promosyon adıyla size verdikleri de bu faiz gelirinin küçük bir kısmıdır. Bu sebeple haram-helal kaygısı taşıyan Müslümanların paraları, faizcilik yapmayan bankalara yatırmaları gerekir.

Kredi kartlarını da bu açıdan değerlendirmek uygun olur.

Bilindiği gibi yüce dinimiz İslam, faizin azını da çoğunu da, bu arada faizli işlem ve akitleri de haram kılmıştır.

Faizli bankaların Kredi Kartlarıyla yapılan alışverişlerde, özellikle taksitli ödemelerde banka faiz geliri elde etmektedir. Kazanılan faiz gelirinin bir kısmı bankaya kalmakta, bir kısmını da banka kredi kartı sahibine yaptığı alışverişin miktarına ve çeşidine göre hediye, promosyon, bonus, chip para vs. adı altında para ve mal gibi şeyler vermektedir. Bu arada kredi kartı alanların ayaklarını bankalara alıştırmayı da hedeflemek söz konusudur haliyle...

Kredi kartları faizli bankalardan alındığı takdirde iki sakınca doğuyor:

1. Bankaya paranızla faizcilik yapma imkânı vermiş oluyorsunuz.

2. Gelirinin çok büyük bir bölümü faizden olan bir kurumdan hediye kabul etmiş oluyorsunuz. Aslında bu hediyenin de oraya yatırılan paraların faizle işletilmesinden elde edildiğini unutmamak gerekir.

***

Bu durumda ne yapabiliriz:

Mümkünse kredi kartlarımızı faizli işlem yapmayan katılım bankalarından alalım.

Bunun mümkün olmadığı yerlerde ve şartlarda ise, başta da belirttiğimiz üzere verilen promosyonları alalım; ama fakir-yoksul değilsek, kendimize harcamayalım. İhtiyacı olan kişi ve kurumlara verelim.

Go to top