Hocam; Hıristiyanlardan, Yahudilerden, bilumum gayrimüslimden ve bid'at ehlinden, fırakı dâlle erbâbından kan almak vermek caiz midir? (İsim mahfuz)

*******

İnsan şerefli ve mükerrem bir varlıktır. Onun hiçbir uzvu / organı, parçası parayla satılıp alınamaz. Kan da buna dâhildir. O bakımdan bugün kan bağışında bulunanların para almamaları gerekir. Kan bağışı tavsiye edilir, dinimiz tarafından “kan bağışında bulunun” şeklinde açık bir hüküm bulunmasa da insanlara bir fayda olduğundan dolayı bu bağışa mâni olunmaz, yasaklanmaz, bilakis teşvik olunur. Yasaklanan şey, bunun bağışı değil, bir ticaret metâı haline getirilmesidir.

Kana ihtiyaç duyan insanlar, mümkün mertebe Allah'a, Rasûlü'ne… inanmış, kısacası mü’min insanlardan almaya çalışmalı… Eğer bunları bulamıyorsa, zarurete binaen Müslüman olmayanlardan / Ehl-i Kitap’tan, ehl-i bid’atten ve diğer inanç sahiplerinden yani Ehl-i Sünnet dışı gruplardan da kan alabilir.

Peki, Müslüman bir kişi söz konusu zümrelere mensup kimselere kan verebilir mi? 

Malum, insanın kendisi muhterem bir varlıktır. Bu bakımdan gayrimüslim de olsa -zaruret ve mecburiyet halinde- kan almak caiz olduğu gibi, kan vermek de caizdir. 

Go to top