es-Selamu aleykum hocam..Nasılsınız?Hocam tüm hastalıkların günahlara keffaret olup,grip ve kan çıbanının günahlara keffaret olmamasının hikmeti nedir?Burada ben gripi duymuştum ama bir yakınımız buna kan çıbanınıda eklemektedir..Bu hastalıklar insan sağlığına iyi gelmesi açısından mı keffaret olarak sayılmamaktadır?Allah razı olsun..Selam ve dua ile..

*******

Ve aleyküm selam kardeşim. Hamdolsun, sağlığınıza duacıyız, dualarınızın devamlı olmasını temenni ederiz.

Sorduğunuz hususu bilmiyorum.

Evet, halk arasında öyle bir söz dolaşıyor. Ama bu hususta –şahsen- mesnedli bir bilgiye sahip değilim. Kesin olarak bildiğimiz bir şey varsa, o da hadislerde bildirilenlerdir. Bu cümleden olarak Ebû Saîd ve Ebû Hüreyre’den (r.anhuma) rivâyet olunan bir hadiste, Rasûlullah (s.a.v.) buyurmuşlardır ki:

Yorgunluk, sürekli hastalık, tasa, keder, sıkıntı ve gamdan, ayağına batan dikene varıncaya kadar müslümanın başına gelen her şeyi, Allah, onun hatalarını bağışlamaya vesile kılar.” [Buhârî, Sahih, Merdâ, 1, 3; Müslim, Sahih, Birr, 49.]

Keza Abdullah İbn Mes’ûd (r.a.) şöyle demiştir: “Rasûlullah’ın (s.a.v.) huzûruna vardım. Kendisi sıtmaya yakalanmıştı.

- Yâ Rasûlallah! Hakikaten şiddetli bir sıtma nöbetine tutulmuşsunuz, dedim.

-“Evet, sizden iki kişinin çekebileceği kadar ıztırap çekmekteyim buyurdu.

- (Herhalde) bu iki kat sevap kazanmanız içindir, dedim.

- “Evet, öyledir. Allah, ayağına batan bir diken veya başına gelen daha büyük bir sıkıntıdan dolayı müslümanın günahlarını bağışlar. O müslümanın günahları ağaç yaprakları gibi dökülür buyurdu. [Buhârî, Sahih, Merdâ, 3, 13, 16; Müslim, Sahih, Birr, 45]

Hakeza Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Rasûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu:

Allah (celle şânuhu), hayrını dilediği kişiyi sıkıntıya sokar.” [Buhârî, Sahih, Merdâ, 1]

Velhâsıl;

Nezle de -belki vücuda faydalı olmakla birlikte- insan için gerçekten şiddetli bir sıkıntı ve ıztırap sebebi olduğuna göre, ona da katlanıp güzelce sabreden kişiyi de, umulur ki Melâ-yi zû’l-Celâl mükâftsız bırakmaz.

Go to top