selamun aleyküm hocam

hocam benim bir arkadaşım cemaatle namaz kılarken o da kıraat yapıyormuş bunun yanlış olduğunu söyledim o da artık yapmıyor ama bundan önceki namazları oldu  mu.yani kaza etmesi gerekiyor mu.birine sordum o imam Muhammed buna fetva verdiği için tekrar kılmasına gerek yok dedi.bunun doğrusu nedir hocam.

bir de imam sesli okurken ve içinden okurken durum farklı mı.yani imam sesli okurken ona uyan kıraat yapmış ise namazını kaza etmei gerekli mi.sağolun hocam.

*******

Ve aleyküm selam.

Hanefi mezhebine göre, okuyuş ister gizli / sessiz, ister açık / sesli yapılsın, her türlü namazda imamın okuması cemaat adına kâfidir / yeterlidir. İmama uyanın / cemaatın kıraat yapması (okuması) ise tahrimen mekruhtur. Cemaat, sadece "Sübhaneke" duasını okur, bundan sonra susup imamın okuyuşunu dinler, imamın gizli okuduğu yerlerde de gene susar.

Yaptığı iş tahrîmî mekruh olduğu için, o namazlarını yeniden kılması güzel olur. Nitekim mezhep imamımız İmam-ı Azam (rh.) hazretleri, abdestte bir sünneti / edebi terk ettiği için 20 yıllık namazını iade etmişlerdir. Takva-ihtiyat-azimet bunu gerektirir.

Go to top