Hayırlı günler Hocam..

Umrede, hanımların özel günlerinin denk gelmesi halindeki fıkhî hüküm nedir? Bilgilendirmeinizi istirham ederiz...

*******

Size de hayırlı günler olsun…

Malum olduğu üzere umre, kelime olarak ziyaret etmek manasına gelmektedir. Müslümanların, hac gibi bir zamana bağlı olmadan Kâbe’yi ziyaret etmelerine umre denir. Ziyaret biçimi hacca benzer. Fakat hac gibi Zilhicce ayında olması şart değildir. Dini bir tabir olarak umre, ‘Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek, Safâ ile Merve arasında sa’y yapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmak’tan ibarettir. 

Umrenin iki farzı vardır:İhram ve tavaf. Bunlardan ihram şart; tavaf, rukündür.

Tavaf,  İslâm âlimlerinin tamamına göre umrenin farzıdır. Bir ibadetin farzı terk edilince o ibadet bâtıl olur; yeniden yapılması gerekir.

Sorduğunuz meseleyle alakalı olarak karşımıza, uygulayabileceğimiz iki yol çıkmaktadır:

1) Şayet bekleme imkânı varsa tehir edilip, temizlik günleri beklenir ve tavaf yapılır, kurban da gerekmez.

2) Eğer beklemek mümkün değilse, kişi, bir başka zamanda yapacağı bir umre ziyaretinde bu tavafını ifa eder. Bu hâl irâdi (elinde olan bir durum) olmadığı için, farzı geciktirmeden dolayı kurban da gerekmez. Detaylı bilgi için bkz. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2087-tavafta-vekalet-caiz-mi.html

Sa’y ise, Hanefî mezhebine göre vaciptir. Meşrû bir mâzeret olmadan terkedilirse dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir, değilse bir şey icap etmez. 

Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre  ise sa’y etmek, haccın ve umrenin rukünlerinden biridir. Sa’y yapılmazsa hac ve umre sahih / geçerli olmaz. Bu sebeple umrenin tamamlanması için tavafla birlikte sa’yin de mutlaka yapılması gerekir.

Yukarıda da belirtildiği gibi, Hanefî mezhebine göre umrenin vacipleri, sa’y ile tıraş olup ihramdan çıkmaktır. İhramdan ancak saçlar tıraş edilmek suretiyle çıkılır. Erkekler saçlarını dipten tıraş eder veya kısaltırlar. Kadınlar ise saçlarının ucundan bir miktar keserler. Kısaltmada saçların uçlarından alınacak miktar, bir parmak buğumu uzunluğundan daha az olmamalıdır. Tıraş olduktan sonra umre ihramından çıkılmış olur. Hac için tekrar ihrama girinceye kadar eşiyle cinsî yakınlık dâhil, bütün ihram yasakları kalkar. İhramdan çıkma merhalesine (aşama) gelmiş ihramlı kimseler, birbirlerini tıraş edebilirler. Bu merhaleye gelmedikçe ihramlılar bir başkasını tıraş edemezler.

Umre, hacc-ı asğar’dır, yani küçük hacdır. Ömürde bir defa umre yapmak sünnettir. 

Go to top