Selamun aleyküm 

hocam kafama takılan birkaç soru.mesela biz şu cümleleri kuruyoruz. biri bizim bir işimizi hallettiği zaman sen olsaydın bu işi halledemezdim yada Ahmet  olmasaydı bunları öğrenemezdik ya da şunu yapmasaydın şu olmazdı gibi cümleler kullanıyoruz.acaba bu şekilde cümleleri kullnmamız doğru mu.bazı kişiler bunlara şirk diyor.yoksa bu cümleler mecazen kullanılabilir mi.

*******

Ve aleyküm selam.

“…sen olsmasaydın bu işi halledemezdim veya Ahmet olmasaydı bunları öğrenemezdik ya da şunu yapmasaydın şu iş olmazdı gibi cümleler…” sizin de ifade ettiğiniz gibi mecazî sözlerdir. Asıl itibariyle yanlıştır. Zira aradaki kişiler vasıtadır-vesiledir. Her şeyi neticede yapan-eden-yaratan Cenab-ı Mevlâ’dır. Kastımız bu olduktan sonra o sözler, bir nevi o işin görülmesinde aracılık eden insana minnettarlık ifadesidir. Her şeyi bilen Hz. Allah, neyin ne zaman, nerede, kiminle, nasıl olacağını kader levhasına yazmış.

Ancak unutumamak lazım; kader, Allah Teâlâ’nın ezelî ilmiyle bizlerin ‘hür irademizi’ hangi yönde kullanacağımızı bilmesidir, zorla yaptırması demek değildir. Daha fazla bilgi için bkz.

http://www.halisece.com/islami-makaleler/318-imanin-altinci-sarti-kadere-inanmak.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/970-hasta-olmak-kader-ve-kaza-midir.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1033-sans-kelimesinin-kullanimi-hk.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1452-evlilik-ve-kader.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1794-berat-gecesi-omur-rizik-kader-tedbir-hasere-icin-dua.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1145-ilm-i-ilahi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1445-levh-i-mahfuz-mahluk-mudur-ummu-l-kitab-la-farkli-midir.html

Go to top