Selamün Aleyküm, Abdülhamid Han Hazretlerinin tütün içtiği doğru mudur hocam?

*******

Ve aleyküm selam.

Bilmiyorum.

Bilmem gerektiği kanaatinde de değilim.

Bilsem bile -hamdolsun- bu nevi şeylerin, insanların sadece şahsını ilgilendiren hususların yazılıp çizilmesinin, ortalık yerde uluorta konuşulmasının münasip olmayacağının da şuur ve idrâkindeyim.

Ayrıca bunu bilmenin kime ne kazandıracağını da düşünmeden edemiyorum.

Gerçekten lüzumsuz-faydasız bir soru.

Çok merak ediyorsan, tarihî eserleri-arşivleri tarar, kendi bünyende bir neticeye varırsın. Ama bunun sonucunda başının Arş’a ereceğini de sanmıyorum.

Şu değerlendirmeyi de yapmadan geçmek istemem; içiyor idiyse de, içmiyor idiyse de, o onun Rabb'iyle kendi arasındaki bir mesele. Kimi ne kadar ilgilendirir ki! Öyle değil mi?

Benim bu husustaki âcizâne düşünce ve tavsiyem, Rabbimizin bize Kur'an-ı Kerim'de öğrettiğidir. Nedir o: 

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم . بسم الله الرحمن الرحيم

{وَالَّذِينَ جَاؤُوا مِن بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوفٌ رَّحِيمٌ }

Meali: "Ve şunlar ki, onların arkalarından gelmişlerdir. Şöyle derler: 'Ey Rabbimiz, bizi ve önceden iman ederek bizleri geçmiş olan kardeşlerimizi bağışla ve gönüllerimizde, iman etmiş olanlara karşı kin tutturma! Ey Rabbimiz, şüphe yok ki, Sen çok re’fetli-şefkatlisin, çok merhametlisin!" [Haşr suresi, 10]

Bu duaya devam etmemiz lazım. Bize düşen, yapmamız gereken budur. Yoksa o güzide büyüklerimiz hakkında bir takım gereksiz tecessüsler değil.

Gerek kendimiz, gerek anne-babamız ve gerekse bizden önce geçen ecdadımız için hayır dua edelim. Tecessüs ve sû-i zanlarla vaktimizi israf edip vebâle girmeyelim.

Vesselâm...

Onun hakkında geniş bilgi için bkz.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1367-ii-abdulhami-rahmetullahi-aleyh-in-manevi-sahsiyeti.html

http://halisece.com/muhtelif/17-tarih/94-abdulhamid-hanin-asaleti-ve-muceddidligi.html

http://halisece.com/tarih/1778-ii-abdulhamid-han-voltaire-piyes-fransizlar-ve-ingilizler.html

Go to top