Selamün aleyküm. Kıyafette haç işareti veya elfaz-ı küfürlü yazı olsa ve o kötü kısmın üzerini bantlasak ve o küfürlü yeri  kendimiz bile görmesek ve bantlı şekilde kıyafeti giysek yine de küfür ameli işlenmiş olur mu?

******* 

Ve aleyküm selam. 

Eğer başka bir elbiseniz yok, o haç’ı başka türlü giderme / yok etme imkânınız da yoksa ve söz konusu kıyafeti giymek zorunda iseniz, dediğiniz gibi haç’ın ve küfürlü yazının üzerini, görülmeyecek / anlaşılmayacak şekilde kapatıp giymeniz zaruretten dolayı caiz olabilir. Niyetiniz de gayrimüslimlere benzemek değilse, küfür olmaz. Ama imkânınız var ve bunu giymeye mecbur değilseniz, anlattığımız şekilde bantlayarak dahi giymemeniz daha uygun olur. Çünkü bu işte aslolan; o işaretin bant vb. şeyle üzerinin örtülmesi değil, anlaşılmayacak şekilde boyanması, kazınması ya da kopartılıp atılmasıdır.

Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) Hz. Ali’ye (r.a.) şöyle demiştir: “Bir resmi kazıyıp yok etmeden ortada bırakma!” Aynı şekilde mesela üzerinde veya içinde haç bulunan bir saat ve benzeri aletle namaz kılabilmek için de bu haç’ın ya boya gibi bir şeyle üstünü kapatmak veya tamamen kazımak gerekmektedir. Bu mevzudaki delil ise şu hadistir: “Nebî sallallahu aleyhi ve sellem, içinde haç (istavroz) şekli bulunan bir şey gördüğünde, o haçı siler, kazırdı.” Bir başka lafızda ise “kopartırdı” ifadesi yer almıştır.

Demek oluyor ki, normal hallerde / zaruret ve mecburiyetin olmadığı durumlarda bu işaretin / şeklin üstünü kapatıp örtmek dahi kâfi görülmüyor, ya silinip kazınması veya kopartılıp atılması gerekiyor.

Bilindiği gibi haç, Hıristiyanlığın sembolüdür. Bir Müslümanın gayrimüslimlere hâs elbise, takı vb. bir şey edinmesi haramdır. Binaenaleyh üzerinde haç işareti olan elbiseyi giymek caiz değildir.

Dinimiz; kâfirlere, münafıklara, bâtıl din ve ideoloji mensuplarına muhalefeti ve onlara benzemekten sakınmayı emretmiştir. Çünkü dış görünüş itibariyle onlara benzemek, neticede kötü ve çirkin işlerde, ahlâkî değerlerde, hatta inançta onlara benzemeye sebep olur. Zâhiren giyimde-kuşamda, sözde-fiilde, tavır ve hareketlerdeki benzeşmeler bâtına, yani kalplere tesir ederek zamanla onlara karşı sevgi ve saygı meydana getirir. Kısacası gayrimüslimlere benzemenin haramlığında beynelulemâ icma’ / ittifak vardır. [Bkz. İskilipli Mehmet Âtıf, Frenk Mukallidliği ve Şapka, s. 4]

Benzemenin vâki olduğu şeylerin en önemlilerinden birisi de hiç şüphe yok ki, giyim-kuşamdır. Binaenaleyh bir Müslümanın kâfirlik alâmeti ve şiarı kabul edilen haç gibi bir şeyi [İskilipli M. Âtıf, a.g.e. s. 22-23] zaruretsiz giyinmek veya takınmak suretiyle, kendisini gayrimüslimlere benzetmesi haramdır. Hele ki benzemek niyetiyle bunu yaparsa, Allah korusun, kâfir olur.

Mevzu ile ilgili ayrıca bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1931-uzerinde-hac-bulunan-elbiseleri-giymek.html

Go to top