es-Selamu aleykum hocam..Malumunuz Reis ismini araştırdığımızda Arapça olduğunu ve Kuran-ı Kerimde geçmediğini görmekteyiz..Mana bakımında Başkan ve Baş anlamına gelmektedir..İsimler koyulurken kendisi Kuran-ı Kerimde birebir geçmeyip manalarının geçmeside yeterli midir?Bundaki ölçü nedir Muhterem Hocam?Selam ve dua ile..

*******

Ve aleykümü’s-Selâm kardeşim;

Sorunuzun cevabı için lütfen isim mevzuu ile alakalı yazılara bakınız. Baktığınızda isimde ölçünün ne olduğunu göreceksiniz. Bunu durmadan tekrar etmenin ne gereği, ne de faydası var. Öyle değil mi? Olan, sadece güzelim vakitlerimezin israfıdır!

Bilindiği gibi isim mevzuunda ölçü; bebeğe verilecek ismin güzel, mantıklı, lisaniyat ilmine dair kriterlere uygun ve doğru dürüst bir anlamının olup, dünyada ve ahirette çocuğu da abeveyni de mahcup etmeyecek bir kalıpta olmasıdır. Sünnet olan budur. İllâ da Kur’an-ı Kerim’de geçmesi gerekmez.

Şimdi “Reis”i düşününüz. Manası ortada… Reislik bir sıfattır. Küçücük bir bebeğe “Reis” diyeceksiniz. İyi güzel de, sormazlar mı insana, 'bu neyin ve kimin reisi', diye… Binaenaleyh daha münasip bir isim üzerinde durmanızın isabetli olacağı âcizane kanaatimdir.

Ayrıca değişiklik / marjinallik adına egzantrik isimlere rağbet etmemek lazım! Herhalde ne demek istediğimi anlamışsınızdır. Bu hususta anne-babanın kararını ona göre vermesi gerekir. Çünkü sorumluluk onların omuzlarındadır.

İsim irfanımız-kültürümüz ise gayet geniştir. Gerek kız gerekse erkek isminden bol bir şey yoktur. O güzel isimler arasından birini veya ikisini seçer ve beğendiklerinizden koyabilirsiniz.

İsim mevzuundaki soru ve cevaplardan bir kısmının linklerini de aşağıda veriyorum. Lütfen aynı şeyleri dönüp dolaşıp tekrar etmemeye gayret edelim, olmaz mı?

http://halisece.com/sosyal-meseleler/384-kulturumuzde-cift-isim-ve-lakap-gelenegi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/546-kerim-ve-kerem-gibi-isimler-konabilir-mi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/713-uniseks-tabir-edilen-isimler.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1038-cocuklara-nur-ismi-verilir-mi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1130-sanem-ve-senem-isimleri.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1301-cocuga-enver-ismi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1431-bayezit-ismi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2209-feyza-ve-nur-isimleri.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2447-kiz-cocuguna-miray-ismi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2555-isim-verme.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2608-yeni-dogacak-kiz-cocuga-isim.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/502-ebced-hesabiyla-akil-fikir-hesabi-ve-isim-koymak-uzerine.html

http://halisece.com/mubarek-geceler/95-uc-aylarin-ihyasi-ve-bu-aylarda-doganlarin-isimleri.html

Go to top