Ya Dafial Beliyyat

Ya Hallel Müşkilat

Ya Kafial Mühimmat

Ya Gaziyal Hacat

Ya Rafiad Deracat

Ya Şafial Emraz

Ya Münzilal Beraket

Ya Erhamer Rahimiin

La Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Azîm.

bu zikrin esrarı nedir?

*******

Selâmün aleyküm. “es-Selâmü kable’l-kelâm”…

Ali Beke kardeşim;

Malumunuz, mezkür münacâtlar muhtelif zamanlarda, değişik yerlerde, farklı sayılarda da okunmakla beraber, asıl söylenme mevkileri, tasavvuf yolunda İhlâs-ı şerif hatminin Kadirî usûlle yapılması esnasıdır.

Yine ehlince malum olduğu üzere, okumaya mezun olanlar tarafından, letâif sırasına göre başlanıp 100'er defa okunur. 100, bunların asgarî okunma rakamıdır; hatme iştirak edenlerin fazla olması hasebiyle münâcatlar fazla olabilir, bir mahzuru yoktur. O durumlarda herkesin üçer defa okuması kâfidir. Bunların her birerinin manaları çerçevesinde mevcut sırları vesilesiyle Cenab-ı Hak’tan niyazda bulunulmuş olur. Manalarına geçmeden önce, ilticalardaki bazı yazım ve telaffuz hatalarını tashih edelim.

“Ya Kafial Mühimmat” değil, “Yâ kâfiye’l-mühimmât”…

“Ya Şafial Emraz”ın doğru telaffuzu, “Yâ şâfiye’l-emrâz”…

“La Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Azîm” cümlesi de, “Lâ havle vela quvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-Azıym” terkibinde olması lazım.

Diğerlerini de gene, aslî metinleri üzerinden daha dikkatli ve düzgün okumak gerekir. Bizim burada bunları Lâtinize etmemiz, öbür türlü yazma imkân ve fırsatımızın olmaması sebebiyle yalnızca hatırlatmak kabilindendir.

Şimdi de manalarına gelelim. Manalarını gördükten sonra zaten her birerinin sırları ortaya çıkacaktır. Ayrıca esrâr aramaya gerek kalmayacaktır.

  • Yâ dâfia’l-beliyyât: Ey belâları def’eden, savan, gideren, yok eden (Allah’ım! Üzerimize gelecek bütün belâ ve musibetleri def’ediver.)!  
  • Yâ halle’l-müşkilât: Ey müşkilleri / zorlukları hâlleden / düğümleri çözüp kolaylaştıran (Allah’ım! Bütün müşkilâtımızı hallediver, çözüver).
  • Yâ kâfiye’l-mühimmât: Ey bütün mühim işlere kâfi / yeterli olan (Allah’ım! Sen bize kâfisin, başkalarına ihtiyaç bırakma Rabbim)!
  • Yâ qaazıye’l-hâcât: Ey bütün hacetleri / ihtiyaçları yerine getiren (Allah’ım! Bizim bütün ihtiyaçlarımızı gideriver).
  • Yâ râfia’d-deracât: Ey dereceleri yükselten (Allah’ım! Bizim manevi derece ve mertebelerimizi yükseltiver).
  • Yâ şâfiye’l-emrâz: Ey hastalıklara şifâ veren (Allah’ım! Maddî-manevî bütün hastalıklarımıza hasarsız ve kalıcı şifalar ihsan ediver).
  • Yâ münzile’l-berekât: Ey bereketleri indiren (Allah’ım! Bizim üzerimize de bereketlerini yağdırıver).
  • Yâ erhame’r-râhimîn: Ey rahmet edenlerin en merhametlisi olan (Allah’ım! Bizlere de rahmetinle muamele ediver).
  • Lâ havle velâ quvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azıym: Günahlardan kaçınmak, ibadetleri edâ ve îfa edebilmek için güç ve kuvvet, ancak, şânı çok yüce ve pek büyük olan Allah celle celâluhu’dandır. (Sana kullukta bizi güçsüz-kudretsiz-kuvvetsiz-âciz bırakma Allah’ım)!
Go to top