Selamun aleyhküm 

İslamda gün ne zaman başlar?Bu konuda Alimler arasında ihtilaf var mıdır?

lailahe illallah derken şehadet parmağının havaya kaldırılmasının manası nedir?

Allah razı olsun hocam.

*******

Ve aleyküm selam.

1- Tam bir gün, gece ve gündüzüyle beraber gündür. Her gece o geceyi takip eden gündüze aittir. Bu sebeple tam gün, akşamdan yani güneşin batmasıyla başlayıp takip eden gündüzün akşamına (gün batımına) kadar devam eder. Mesela’cuma gecesi’,perşembeyi cumaya bağlayan gecedir. Aynı şekilde Arefe gecesi de sabahı Arefe olan gecedir. Sabahı Bayram olan gece de Bayram gecesidir. Diğer mübarek geceler de bu ölçüye göre belirlenir, bu kıstasta ihtilâf yoktur. Sorunuzun cevabı bu olmakla beraber, bu meselede detaylı bilgi için ayrıca bkz.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2418-zeval-vakti.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2591-gayrimuslimlerin-islam-devletinde-alkol-icmesi.html

2- Bilindiği gibi namazın ilk ve son ka’delerinde (oturuşlarında) Tehıyyât okunurken “lâ ilâhe” denince sağ elin şahâdet parmağını kaldırıp, “illâllah” derken de indirilmesi sünnettir. Bunu yaparken de başparmak ile orta parmak halka edilmeli; diğer iki parmak da içe bükülmelidir. Birçokları bu sünneti doğru dürüst yapamazlar. O bakımdan bu tatbikatın terki daha uygun bulunmuştur. Yani yapmasını bilmeyenlerin yapmaması daha iyidir.

Bunu yapmanın mana ve hikmetine gelince… Tam bunu yaparken söylediğimiz "Lâ ilâhe” cümlesi, hiç bir ilah yoktur anlamına gelmektedir. Ondan sonra da "illallâh” yani sadece Allah vardır, diyoruz. İşte hiç bir ilah yoktur derken, bir olan Allah'ın varlığına parmak kaldırarak şahitlik ediyor, bunu halimizle göstermiş oluyoruz.

Go to top