Selamün aleyküm. Hayırlı günler.Hocam kevser suresi okunurken "İnne şanieke..." demek yerine "İnnâ şanieke..." demek namazı bozar mı?

*******

Ve aleyküm selam. Size de hayırlı günler…

Sorduğunuz mesele, fıkıh kitaplarının “Zelletü’l-Kaarî” yani okuyanın sürçmesi, yanılması bahsiyle alakalıdır. Bu terkibin fıkıh ıstılahındaki karşılığı; bir Müslümanın, namazda okuduğu âyette yanlışlık yapmasıdır. Yapılan bu yanlışlığın namazı bozup bozmaması yanlışlığın ölçüsü veya kasda dayanıp dayanmaması ile ilgilidir.

Yanlışlık eğer kasden yapılır ve bu âyetin manasının değişmesine sebep olursa, namaz bozulur. Eğer mana değişmezse, namaz bozulmaz; fakat günahı vardır. Bile-bile bir âyetin yanlış okunması caiz değildir.

Kasten olmayıp hata ile / bilmeyerek / farkında olmayarak yapılan yanlışlıklarda; okunan kelimenin benzeri Kur'ân-ı Kerim’in başka bir yerinde varsa namaz bozulmaz, yoksa bozulur. Kelimenin harekesini yanlış okumak veya tecvidinde hata etmek namazı bozmaz. Hatta yanlış okunan kelimenin benzeri Kur'ân'ın başka yerinde mevcutsa, yapılan yanlışlık manayı değiştirse bile namaz bozulmaz. Bu görüş, mezhep imamlarımızdan İmam Ebu Yusuf'a (rh.) aittir. İmam-ı Azam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed'e (rahımehumallah) göre ise; namazın bozulup ya da bozulmaması okunan kelimenin Kur'ân-ı Hakîm’de bulunup bulunmamasına değil, mananın fazlaca değişip değişmemesine bağlıdır. Yapılan yanlışlıkla mana fazlaca değişirse namaz bozulur, değilse bozulmaz. [Bkz. Bilmen, Ömer Nasuhî, Büyük İslâm İlmihali, s. 283 vd.; Mehmed Zihni Efendi, Nimet-i İslâm, s. 302]

Hâsılı;

Yapılan yanlışlığın namazı bozup bozmaması hususunda, yukarıdaki anlatılanlar esas olmakla beraber, her namaz kılanın bunları ayırdetmesi de mümkün değildir. Yanlış okunan kelimenin benzeri Kur'ân'da var mıdır veya mana bozulmuş mudur? Bunu da herkes bilemez. Onun için namazda bir âyeti yanlış okuyan ve bu yanlışı farkeden kişi için en emin yol, namazını iade etmesidir. İhtiyata uygun olan budur.

Binaenaleyh bu sorunuzu ve benzeri meselelerinizi bu ölçüler çerçevesinde değerlendiriniz. 

Bu meseleyle ilgili ayrıca bkz.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1740-zelletu-l-kaari-zi-yerine-ze-okumak.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2145-tilavette-teganni-ve-makam.html

 

Go to top