Hocam,abdest alırken yüzümüzdeki iki çene arasında kalan,yanaklardan çıkan kılları,ve diğer uzuvlarımızı yıkarken (el,kol) bunlardaki kıllarıda yıkamak vacib mi?Birde kaşların altına suyu geçirmek mi gerekiyor?

*******

Böyle mantıksız soru olur mu?

Aklımızla-mantığımızla alay mı ediyorsun?

Ciltteki kıllara suyu değdirmeden, onları yıkamadan cildi nasıl yıkacacaksın?

Gayet tabii ki ciltle birlikte kılları da yıkayacaksın!

Ama eğer bununla kastın, sık olan sakalın diplerini yıkayıp yıkamamaksa, onun cevabı; abdestte sık olan sakalın diplerini yıkamak mecburiyeti yoktur, sadece sakalın ıslatılması kâfi gelir.

Gusülde ise sakal, sık ve gür bile olsa, suyu cilde mutlaka ulaştırmak gerekir. Kaş ve bıyıkların durumu da aynıdır. Yani gusülde kıllar ile birlikte cildin / derinin de yıkanması gerekir. Fakat abedestte ıslatılması yeterli olur.

Meseleyi tekrar edecek ve biraz daha açacak olursak; abdestte yüzü-çeneyi yıkarken, seyrek sakallıların sakal tüylerinin diplerindeki deriyi de yıkamaları gerekir. Sakalı seyrek olmayıp gür olanlar ise, tüy diplerindeki deriyi yıkamak zorunda değillerdir. Onların yalnızca sakallarını ıslatmaları yeterlidir.

Gözlerin içini, kaş ve bıyıkların altındaki deriyi de yıkamak şart değildir. Bu bakımdan lens kullananların abdest alırken / guslederken lenslerini çıkarmaları icab etmez. Kaş ve bıyıkların ise, biraz önce belirtiğimiz üzere, abdestte üstten kıllarının ıslatılması kâfidir. Alttaki derinin ıslanması gerekmez. Ancak gusülde bıyık ve kaşların altındaki derinin de ıslanması lâzımdır. Aksi halde gusül sahih olmaz. 

Go to top