Selamün aleyküm değerli dostum Halis Bey. Kandilinizi tebrik ile Allah’tan sıhhat ve afiyetler diliyorum. Bu arada kafama takılan bir şeyi sormak istiyorum. Zahmet olmaz ve cevaplarsanız sevinirim. Sittei Sevr ne demek? Geçen gün bir takvimde gördüm, merak ettim, eski bir takvimci olarak açıklayabilir misiniz? Saygılarımla.. Eski bir dost. İsim mahfuz.

*******

Ve aleyküm selam kadim dost. Bilmukabele kandilinizi tebrik ile bizden de hayır-dualar…

Atalarımızın dediği gibi, “Her şeyin yenisi, dostun eskisi” makbuldür. Dolayısiyle kıymetiniz de isminiz gibi nezdimizde mahfuzdur. Bunda hiç kuşkunuz olmasın.

Sizden özür dileyerek zikri geçen bu atalar sözünü biraz açmak istiyorum. Zira formatımız herkese açık olduğundan, sizin için değil ama, genel okuyucu kitlesi için faydalı olacağını düşünüyorum.

Bu şu demek:

Eski, yıpranmış, bozulmuş eşyayı kullanmak, insana sıkıntı verir. Yeni şey zevkle kullanılır. Ancak ‘eskilik’ dostlukta büyük değer taşır. Çünkü eski dostluk, birçok imtihan geçirmiş, pekişmiştir; unutulmaz hatıralarla iki tarafı birbirine rabtetmiş, bağlamıştır. O irtibat kolay kolay kopmaz.

Hemen herkes her şeyde en güzeli, en iyiyi ve en yeniyi tercih eder. Ona sahip olmaya çalışır. Fakat dostluk böyle değildir. Dostluk kısa sürede olmaz, oluşmaz. İnsanlar birbirlerini genelde, yaptıkları karşılıklı fedakârlıklar, yaşadıkları acı-tatlı hatıralar sonunda tanırlar, severler, sayarlar... Bu da kısa sürede mümkün olabilecek bir şey değildir. Bu itibarla en eski, en sürekli ahbaplıklar, en fazla tecrübeye dayanan dostluklardır ve aynı zamanda da en iyisidirler.

Gelelim sorunuza…

Sitte-i Sevr’, iki kelimeden mürekkep bir tabir. Kelimeler Arapça, terkip Farsça’dır. ‘Sitte’ isimdir, altı sayısını ifade eder. Mesela ‘cihât-ı sitte; altı cihet, altı yön demektir. ‘Sevr’ de (peltek se-vav ve ra ile), gene Arapça bir isimdir; boğa, öküz manalarına gelir. Terkip olarak ‘Sitte-i Sevr’in manası; Güneşin Sevr (boğa) burcunda bulunduğu nisan ayında fırtınalarıyla meşhur olan altı gün demektir.

Sitte-i Sevr, güneşin Boğa Burcu’na girdiği 21 Nisan’da başlar, 26 Nisan’da sona erer. İşte bu günlerde hava her saat değişiklik gösterir.

Burçlar hakkında detaylı bilgi için bkz. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1143-islam-da-burclarin-yeri-nedir.html

 

Go to top