selamun aleyküm hocam

1-Saçıma sakız yapıştı bu gusle engel midir hocam.dibine su gitse ama saça su gitmese gusle engel olur mu.

2-bir arkadaşım Bir hastası için belli sayıda yasin dağıtıyor.bana da okumam için yasin verdi.ben bu yasinlerin bir kısmını birine versem o okusa olur mu?

*******

Ve aleyküm selam.

1- Bilindiği üzere gusülde vücut yıkanırken iğne ucu kadar bir yerin kuru kalmamasına dikkat edilecek. Kulaklar ve göbek oyuğu yıkanacak. Su, saçların-sakalların, kaşlann ve bıyıkların aralarına ve altlarındaki deriye kadar geçecektir. Bunlar sık olsa bile, suyun ulaşması sağlanacaktır. Bunların araları ve dipleri kuru kalırsa, gusül tamamlanmış olmaz. Ancak kadınların başlarından aşağıya sarkmış (örülü) olan saçlarının yıkanması şart değildir. Önemli olan bunların diplerine suyun geçmesidir. Erkeklerde ise bunda bir zaruret / zorunluk bulunmadığı için, böyle sarkmış olan saçlarının her tarafını yıkamak icap eder. [Bkz. Bilmen, Ö.N., B. İslam ilmihali, s. 91, md. 186]

Yani kulakların ve göbeğin içini, sakal-bıyık, kaş ve altlarındaki cildi / derileri, baştaki saçları yıkamak farzdır. Kadınlar gusülde saçların dibine, yani başındaki cilde su ulaşabiliyorsa, saçındaki örgüyü çözmez. Yani, örülü saçın dibi ıslanınca, çözmeden örgünün üstünü ıslatmak yeterlidir. Saç dibi ıslanmazsa, örgüyü açmak gerekir. Örülmemiş saçların her tarafını da yıkamak farzdır.

Hâsılı; cilde veya yıkanması farz olan bir başka organa mesela sizin durumunuzda olduğu gibi saça veya sakal-bıyık ve kaşa yapışmış sakız, mum, hamur, katı yağ, balık pulu, çiğnenmiş ekmek ve oje gibi su geçirmeyen şeylerin altını yıkamak da farzdır. Eğer yıkanmazsa, dibine su ulaşsa bile gusle mânidir. O gusül sahih olmaz, yani geçerli sayılmaz.

2- Evet, sana okuman için tevdi edilen Yâsîn-i şerifelerin bir kısmını bir başkasına / başkalarına versen olur. Bunun bir mahzuru olmaz. Yeter ki okunsun…

Go to top