S.A. Hocam. İkindinin sünneti ile yatsı namazının ilk sünneti iki rekat kılınabilir mi?Yasemin Betül Akkiraz - İstanbul

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Bilindiği üzere mevzuu bahsettiğiniz her iki sünnet de gayr-i müekked sünnetlerdir. Dilerseniz bunları ayrı ayrı ele alıp sorunuzu cevaplamaya çalışalım.

1- İkindi namazından önce tek selamla kılınan dört rek’at namaz ki, Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) bu namaz hakkında şöyle buyurmuştur:

"İkindi namazından önce dört rek’at namaz kılan kimseye Allah rahmet(iyle muamele) etsin." [Tirmizî, Sünen, Salât, 301]

2. Yatsının farzından önce kılınan dört rek’at namaza gelince; Hz. Âişe’den (r.anha) şöyle dediği nakledilmiştir:

"Nebî sallallahu aleyhi vesellem, yatsıdan önce dört rek’at namaz kılardı." [Zeylaî, Nasbu’r-Râye, 2, 145 vd.; eş-ŞevkânîNeylü’l-Evtâr, 3, 18]

Fahr-i Kâinat Efendimizin (s.a.v.) ikindi namazının sünnetini sadece iki rek’ât kıldığına dair rivayetler de mevcuttur. Neseî’nin (rh.) Hz. Ali’den (kerramellahu an vechihi’n-nûrânî radıyallahu anhü’l-Bârî) rivayetine göre,

Rasûlullah (s.a.v.) ikindi namazının farzından önce iki rek’ât kılardı.”

Bu hadislere göre, ikindi ve yatsı namazından önce dörder rek’ât kılmak menduptur. Sevabı ve fazileti yüksek bir ibadettir. İmam Muhammed (rh.), ikindiden ve yatsıdan önce kılınan sünnetlerde iki rek’âtla dört rek’ât arasında serbest kalmıştır. Yani bu sünnetler iki rek’ât olarak da kılınabilir. Fakat Hanefi mezhebinin diğer imamları dört kılmayı efdâl görmüşlerdir.

İmam Radıyyüddîn es-Serahsî’nin (rh. ) Muhît isimli eserinde yer aldığına göre, Rasûl-i zîşân Efendimiz (s.a.v.), ikindinin sünneti ile yatsının ilk dört rek’ât sünnetini bazen dört kılmış, bazan iki kılmışlardır.

Bu mevzuda ehemmi mühimme, elzemi lâzıma tercih esası ve daha geniş bilgi için ayrıca bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/880-sunneti-muekked-namaz.html

 

Go to top