es-Selamu aleykum hocam..

“………” Tam olarak konuyu nasıl anlamalıyız?Değerli vakitlerinizi almaktan haya edererek konuyu siz muhterem hocamdan öğrenmek ister ve size çok dua ederim..Allah razı olsun..

*******

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Sorunuz, sürekli polemik mevzuu bir kavram ve meseleyle alakalı olduğundan, yayınlayıp yeni bir ‘tartışma’ penceresi açmak istemedik.

Cevabına gelince…

Mesele, dile getirdiğiniz “33 olarak nihayete eren silsile” ifadenizde düğümlenmektedir. Bu doğru olarak anlaşıldığında düğüm zaten kendiliğinden çözülecektir. “Nihayete eren”, silsilenin zahir plandaki isim listesidir, yoksa vazife, te’sir ve faaliyetleri değil. Aynen “Hâtemü’l-Enbiyâ”da olduğu gibi… Enbiya’nın sonuncusu irtihâl-i dâr-ı bekâ eylemekle -hâşa- nübüvvet ve risalet vazifesinin müessiriyeti son mu buldu, nûrunda-feyzinde bir eksilme mi oldu?! Elbette ki hayır! Öyle değil mi?

Önemli bulduğum şu ayrıntıyı da hatırlatmadan geçemeyeceğim; bu ve benzeri sorular-düşünceler, tasavvuf çemberinin içindeki birilerinin meşgale sahası olmamalı…  Çünkü maneviyat ehli için bunlar, yadırganacak, hatta gereksiz ve mâlâyânî çerçevesinde değerlendirilecek türden vesveselerdir. Bâtın erbabı olan mü'minler, kendilerini bilakis böylesi lüzumsuzluklardan uzak tutmaya çalışmalı... Onların meşgalesi; kendi üzerine terettüp eden manevi-maddi vazife ve hizmetlerle alakadar bulunmak olmalıdır.

Vesselâm…

Go to top