S.A. hocam size bir iki isim danışak isterim Poyraz ve Araz isimleri Kuranda geçiyor mu ? Geçiyorsa yiğenlerimiin isminin koycağız ... Hasan Kuş - Facebook

*******

Ve aleyküm selam.

1- “Poyraz”, Yunanca bir isimdir. Dilimize oradan girmiştir. Bilindiği gibi, Kuzeydoğu’dan esen soğuk rüzgâr ve bu rüzgârın estiği yön demektir. Bir Müslüman için uygun bir isim olmayacağı açıktır.

2- “Araz”, yani ayn-ra-dat harflerinden müteşekkil kelime ise; işaret, alâmet, emâre, belirti manalarındır. Ayrıca tesadüf, kazâ, felaket, hastalık manalarına da gelir. Meselâ “arazan”, tesadüfen demektir. Felsefe lisanında da “araz”, kendi kendine vücut bulmayıp başka bir cevherle meydana gelen hâl ve keyfiyet (oluşum) karşılığında kullanılır. Kelimenin cem’îsi; “A‘râz” gelir. “Irz”ın cem’îsi de, “a‘râz” gelir ve manası, ırzlar, nâmuslar manasınadır. Meselâ “hetk-i a‘râz”, ırza geçmeler demektir. Binaenaleyh bu kelimenin de isim olarak kullanılması uygun olmaz.

Bilindiği gibi isim mevzuunda ölçü; bebeğe verilecek ismin güzel, mantıklı, lisaniyat ilmine dair kıstaslara / kriterlere uygun ve doğru dürüst bir anlamının olup, dünyada ve ahirette çocuğu da abeveyni de mahcup etmeyecek bir kalıpta olmasıdır. Sünnet olan budur. İllâ da Kur’an-ı Kerim’de geçmesi gerekmez. Ve Kur’an’da geçen her ismi vermek de muvafık olmaz. Daha münasip isimler üzerinde durmanızın isabetli olacağı âcizane kanaatimdir.

Ayrıca değişiklik / marjinallik adına egzantrik isimlere rağbet etmemek lâzım! Herhalde ne demek istediğimiz anlaşılmıştır. Bu hususta ebeveynin kararını ona göre vermesi gerekir. Çünkü sorumluluk onların omuzlarındadır.

İsim irfanımız-kültürümüz gayet geniştir, pek çok güzel ism vardır. Gerek kız gerekse erkek isminden bol bir şey yoktur. O güzel isimler arasından birini veya ikisini seçer, hoşunuza gidenlerden koyabilirsiniz.

Sitedeki soru ve cevaplardan isim meselesiyle alakalı yazıların bir kısmının linklerini de aşağıda veriyorum. Lütfen onları da dikkatlice okuyunuz.

http://halisece.com/sosyal-meseleler/384-kulturumuzde-cift-isim-ve-lakap-gelenegi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/546-kerim-ve-kerem-gibi-isimler-konabilir-mi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/713-uniseks-tabir-edilen-isimler.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1038-cocuklara-nur-ismi-verilir-mi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1130-sanem-ve-senem-isimleri.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1301-cocuga-enver-ismi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1431-bayezit-ismi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2209-feyza-ve-nur-isimleri.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2447-kiz-cocuguna-miray-ismi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2555-isim-verme.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2608-yeni-dogacak-kiz-cocuga-isim.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/502-ebced-hesabiyla-akil-fikir-hesabi-ve-isim-koymak-uzerine.html

http://halisece.com/mubarek-geceler/95-uc-aylarin-ihyasi-ve-bu-aylarda-doganlarin-isimleri.html

 

Go to top