Muhterem hocam hürmet eder, ellerinizden öperim;

Bir kaç yerde şu mevzuuda ihtilafımız oldu. Kişi çalışıtğı işi bahne ederek (arazide sıcak güneş altında olamayı) kişi oruca niyet etmiyor ve tutmuyor. Bu kişiye keffaret lazım mı? Lazımsa her oruç için 61 adetmidir?

İkinci bir sualimizde yine buna benzer bir bahane ile kişi niyet emiyor (bildiğimiz üzere ramazan orucunda niyyet farz değil) ve eğer sıkıntı görmezse orucunu tamamlıyor, sıkıntı görürse (işte çok sıcakdı gibi sıhhatle alaksız sudan bahanelerle) orucunu tamamlamıyor. Bu kişiye keffaret icab eder mi?

Şahsen hem sitenizde hemde dini bazı kaynaklara baktığımızda kffaret icab eder idye düşündük.

Selam ve hürmetler ile afv ve afiyet üzere olunuz, Hayırlı Ramazanlar dilerim. 

*******

Değerli kardeşim;

1- Oruca niyet etmeyip yiyen kişiye fıkhen-dinen, güne gün olarak kaza etmek gerekir, keffâret lâzım gelmez. Fakat bununla nasıl büyük sevaplar-ecirler-mükâfatlar kaçırdığını bilen, düşünen, bunun idrâk ve şuurunda olan hakiki bir mü’min, öyle eften-püften bahanelerle kat’iyyen böyle bir yanlışa düşmez, zarara uğramaktan kaçınır.

Ya ne yapar?

Niyet eder, dayanabilirse tamamlar; değilse tutubildiği yere kadar tutar, tahammül edemediği noktada iftar eder (orucunu bozar) ve daha sonra güne gün olarak kaza eder. Bu hususta geniş bilgi için bkz. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2711-kamil.html

Keffâret gereken durumlarda da, her gün için ayrı ayrı keffâret değil, hepsi için sadece bir keffâret kâfi gelir.

Ayrıca keffâretle alakalı detaylı bilgi için bkz.

http://halisece.com/islami-makaleler/344-keffaret-nedir-kac-kisma-ayrilir.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1197-kaza-namazi-ve-oruc-keffareti-hakkinda-kur-an-da-delil-var-mi.html

2- “Amellerin hükmü niyetlere göredir” hadisi gereğince, niyetsiz hiçbir ibadet ve amel olmayacağı gibi, oruç da olmaz, dolayısiyle keffâret de gerekmez. Yukardaki hükme benzer şekilde, gene sadece tutulmayan gün sayısınca kaza etmek icap eder.

Nereden biliyorsanız, “bildiğimiz üzere ramazan orucunda niyyet farz değil”  sözünüz tamamen yanlıştır. Zira orucun farzları üçtür, üçten ilki de “niyet”tir. Diğerleri de; niyeti, ilk ve son vakitleri arasında yapmak; imsak vaktinden güneşin batmasına kadar olan zaman içinde, orucu bozan her şeyden sakınmaktır.

Peki oruca ne zaman niyet edilir?

Ramazan orucuna, zamanı belirlenmiş adak orucuna ve nâfile oruçlara; akşamdan itibaren ertesi günü kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Bu oruçlar için mutlak bir niyet yeterlidir. Mesela yarınki günün orucunu tutmaya, ‘yarın oruç tutmaya’, ‘yarın nafile oruç tutmaya’ diye niyet edilebilir. Maamafih bunlar için geceleyin niyet edilmesi, bu oruçların tayin edilmesi ve ‘yarınki ramazan orucunu tutmaya niyet ettim’ denilmesi daha faziletlidir. [Bkz. Bilmen, Ö.N., Büyük İslam İlmihali, Oruç kitabı, md. 73]

Ramazan orucunun kazası ile vakti belirtilmemiş adak orucuna, nâfile olarak başlanıp bozulmuş oruçların kazâsına ve kefâret oruçlarına niyet ise, akşamdan itibaren imsâk vaktine kadar yapılır. Bu vakitten sonra yapılan niyetle bu oruçlar sahih olmaz. Bu hükümler Hanefî mezhebine göredir. Şâfiîlere göre ise, nâfile oruç için, güneş batana kadar niyet câizdir. Yeter ki niyete kadar orucu bozan bir şey yapılmasın…

Go to top