Enes bin Mâlik (r.a) şöyle demiştir:

Ramazan ayı girdi de Resûlullah  (Sallallahü Aleyhi ve Seliem) şöyle buyurdu :

«Bu aya girmiş bulunuyorsunuz. Onda bin aydan hayırlı bir gece vardır. Bu gecenin (kazancın)dan mahrum olan bir kimse hayrın tümünden mahrum olmuş olur, ve bu gecenin hayrından yalnız saadetten payı olmayan kimse mahrum kalır.
(Sünen İbni Mace,Siyam,2,Hadis No:1644)

Bir sürü hayır kazanma yolu ve senenin diğer 364 günü var iken 'hayrın tümünden mahrum olur'' deniyor ve ayrıca ''yalnız saadetten payı olmayan kimse mahrum kalır'' denilmiş payı  saadetten payı olmayan yani nasipsiz kimsede 
ancak kafirler hakkında kullanılan bir ifade kişi bir günü/geceyi gafil geçirdiği için kafir mi oluyor,ben bu rivayeti anlıyamadım,açıklamanızı rica ederim.

*******

“…Bu geceden mahrum olan bir kimse, hayrın tümünden mahrum olmuş olur.”

Yani Kadir Gecesini gafletle geçirip manevi bakımdan ihya etmeyen kişi, yalnızca bu geceye mahsus olan onca büyük hayrın, hazinenin tamamından yoksun kalır, hiçbir zerresinden istifade ve istifâza edemez.  

“…ve bu gecenin hayrından yalnız saadetten payı olmayan kimse mahrum kalır.” 

Ancak bu geceye ait olan, başka gün ve gecelerde dengi-benzeri bulunmayan bu muazzam ecirden-sevaptan-mükafâttan, sadece bundan nasibi-kısmeti-payı olmayanlar yoksun ve yoksul kalır. Eğer kişi Kadir Gecesini ihya etmemiş-edememişse, bu hâl, onun o gecenin rahmet ve bereketinden mahrum olduğunun, kendisine hiçbir yararının isabet etmeyeceğinin işaret ve emaresidir. Yoksa ‘kâfir olur’ demek değildir. Mahrumiyetin, zarar ve ziyanın büyüklüğüne işaret edilmektedir!

İslamî usûl ve kavâidi esas aldığımızda, bundan anlamamız gereken mânâ budur.

Rabbim (c.a.) cümlemizi ve bilcümle Ümmet-i Muhammed’i ve evladını böylesine büyük ve dehşetengiz bir mahrumiyetten hıfz u himaye ve vikaye buyursun. 

Go to top